5.5 C
Bacău
joi, aprilie 18, 2024
More
  ISTORIENero-imparatul care canta la vioara in timp ce Roma era in flacari

  Ultimele articole

  Nero-imparatul care canta la vioara in timp ce Roma era in flacari

  A fost omul care a transformat Roma din Republica intr-un sistem condus de un singur om.

  A domnit cu o vanitate groteasca,stapanit de capricii demente si de un despotism absurd.

  In primii ani de domnie a fost liniste,deoarece guvernarea era asigurata de oameni intelepti,precum filozoful Seneca si greci,oameni de incredere.Cu timpul insa,Nero si-a dorit ca puerea sa fie in totalitate in mainile lui.Satul de intrigile Agrippinei,mama sa,care voia puterea pt sine,a hotarat sa o omoare,mai intai prin inec in Golful Napoli,tentativa ce a esuat,iar mai apoi trimitand un asasin,care a dus la indeplinire rolul.Se spune ca Agrippina si-a scos hainele si a aratat spre burta spunand:”Aici,loveste-ma in pantec”,aratand astfel dispretul fata de fiul sau.

  Dupa ce s-a descotorosit de mama sa, domnia lui Nero s-a degradat cu repeziciune,transformandu-se intr-un despotism meschin.I-a judecat pe Burrus si Seneca pana si-au pierdut toate puterile si influenta.

  S-a indragostit de sotia unui prieten,Poppaea,pe care l-a fortat sa divorteze si el si-a exilat sotia,ca mai apoi sa o ucida.

  In anul 64 d.H.,Roma a fost cuprinsa de un incendiu urias,istoricul roman Tacitus,spunand ca Nero insusi a provocat incendiul,pentru a face loc constructiei noului sau palat.Cautand un tap ispasitor,Nero a pus incendiul pe seama crestinilor si tot Tacitus ne relateaza botjocura la care acestia au fost supusi:”Acoperiti cu piei de animale au fost sfasiati de caini,au fost crucificati,arsi de vii,ca sa slujeasca drept torte de noapte.”

  Tot mai convins ca rivalii unelteau impotriva sa,Nero a poruncit executarea multor oameni politici sau bogati,printre care si Seneca,multe astfel de crime fiind mascate de sinucideri.

  Inchipuindu-se un actor bun,Nero a inceput sa cante si sa interpreteze roluri pe scenele publice,ba chia a participat la Jocurile Olimpice din anul 67 d.H.,ca sa fie laudat si admirat.Premiile castigate erau obtinute prin mite substantiale luate din trezoreria imperiala,desi economia se clatina si dezordinea se raspandea.

  In anul 68 d.H. unele elemente din armata,pe care imparatul o ignorase au hotarat ca lucrurile nu mai pot continua asa.Guvernatorul unei provincii din Galia s-a rasculat si a convins si alt guvernator,pe Galba,sa i se alature.

  Galba era popular si astfel ca temuta Garda Pretoriana i-a oferit sprijinul.

  Nero s-a vazut silit sa fuga din Roma,sa se ascunda.

  Peste putin timp s-a sinucis rostind cuvintele:”Ce artist pierde lumea!”

  sursa foto:ancient origins

  spot_img