Războiul poate fi considerat un conflict simultan al forţelor armate, al sentimentelor populare, al prevederilor juridice şi al culturilor naţionale atât de aproape de egalitate încât să conducă la o extremă intensificare a fiecărei componente,nespecificandu-se clar daca este vorba de armata permanenta,temporara sau diferite grupuri inarmate.
In cel de-Al Doilea Razboi Mondial,bombardarea,infometarea,confiscarea bunurilor,terorizarea civilor a fost o practica generala,la care se spera ca in razboaiele actuale sa nu mai fie aplicata.
Justificarea morala a unui razboi exista sau poate fi inventata de catre orice stat,grupare,factiune sau rit religios.
Astazi avem mai multe razboaie in derulare pe planeta,care pot escalada intr-un conflict mondial,datorita implicatiilor,tratatelor si aliantelor intre tari si organizatii:
-razboiul intre Rusia si Ucraina,care ar putea deveni mondial,daca Rusia ar folosi armele nucleare,ceea ce ar obliga NATO sa intervina
sursa foto:digi 24
-riscul izbucnirii unui razboi intre Taiwan si China,deoarece China isi doreste reanexarea Taiwanului,fapt ce ar implica in razboi SUA si Japonia;
China duce un conflict militar si cu India de neinteles,pt niste teritorii mici,nelocuite,in varf de munte
sursa foto:mediafax
-Grecia si Turcia se razboiesc de zeci de ani din cauza resurselor din Marea Egee,ambele fiind tari membre NATO,ar fi un dezastru politico-militar
sursa foto:stiri pe surse
-razboiul intre cele doua Coreii,care in mod cert ar fi dezastruos,deoarece Phenianul este dornic sa bage spaima in lume,aratand potentialul sau nuclear
sursa foto:news.ro
-razboiul israeliniano-palstinian-la 2 noiembrie 1917 Marea Britanie semneaza un acord prin care poporului evreu i se recunoaste dreptul de a locui pe teritoriul Palestinei.In 1936 palestinienii se revolta,deoarece SUA si Marea Britanie finantau o migratie cat mai mare a evreilor din Europa in teritoriul palestinienilor arabi.
sursa foto:adevarul
Ca o paranteza,Stalin promisese Peninsula Crimeea americanilor,pentru ca evreii sa isi poata infiinta un stat acolo.
La 14 mai 1948 a luat ființă Statul Israel, dar refuzul țărilor arabe de a recunoaște hotărârea O.N.U. a dus, în 15 mai 1948, a izbucnirea primului război arabo-israelian care s-a încheiat cu victoria Israelului, care primise ajutor străin.
La 9 decembrie 1949, Adunarea Generală a O.N.U,doreste ca Ierusalimul sa apartina lumii intregi si astfel sa nu mai faca parte din statul Israel,dar evreii s-au opus si l-au declarat capitala tarii.
In anii ce urmeaza 1956,1967,1973 au loc razboaie intre Israel si Egipt pentru accesul la Canalul Suez,iar mai apoi au loc conflicte generate fie de tratate mai vechi,de ucideri,de conflicte etnice si religioase.
Fâșia Gaza,motivul razboiului de astazi, are 41 de kilometri lungime și între 6 și 12 kilometri lățime. Este delimitată de Israel, Egipt și Marea Mediterană.
sursa foto:contributors
Daca s-ar ajunge la un razboi mondial,este de presupus ca,ar fi folosite si armele nucleare,astfel ca poluarea cu radiaţii ar continua să provoace daune biologice chiar şi în anii următori şi s-ar răspândi rapid în orice zonă a lumii. Mai mult, impactul distructiv asupra lucrurilor ar fi enorm, se poate prezice distrugerea totală a majorităţii marilor oraşe ale Pământului. Chiar dacă o ţară sau o regiune nu ar fi afectată direct de un dispozitiv nuclear, acea regiune ar înregistra totuşi un număr foarte mare de decese: radioactivitatea ar provoca multe daune biosferei şi litosferei şi multe specii vii ar dispărea.
Peste 5 miliarde de oameni ar muri,ar fi distruse terenuri agricole si incendiile ar genera o cantitate uriasa de cenusa.
Rusia are 5977 de focoase nucleare
Sua-5428 focoase nucleare
China -350 focoase nucleare
China- 350 focoase nucleare
India si Pakistan -325 de focoase nucleare
Coreea de nord-???? focoase nucleare
Un razboi mondial in epoca contemporana ar declansa o criza economică fara prcedent,mai ales din cauza conectivitatii digitale, cu un număr mare de familii care și-ar pierde principalele surse de venituri, împreună cu o criză energetică generată de război,pot avea un efect devastator pentru bunăstarea copiilor și familiilor lor.
De asemenea, războiul are un impact devastator asupra sănătății mintale și bunăstării copiilor.
Accesul la serviciile medicale este foarte dificil pe timp de razboi.
Apa potabila este rationalizata pe timp de razboi.
Foametea,migratia,executiile,deportarea,exploatarea sexuala,bolile legate de malnutritie,frig si infectii,exploatarea prin munca,accesul limitat sau inexistent la educatie si cultura,completeaza tabloul grotesc al oricarui razboi,dar mai ales al unui Razboi Mondial.
Intreaga umanitate ar fi aruncata in bezna la propriu si la figurat timp de zeci,poate chiar sute de ani,cu consecinte devastatoare si unele iremediabile pentru totdeauna.
sursa foto:anonimus