26.1 C
Bacău
duminică, mai 26, 2024
More
  StiriCare ar fi consecintele unui razboi mondial in zilele noastre?

  Ultimele articole

  Care ar fi consecintele unui razboi mondial in zilele noastre?

  Războiul poate fi considerat un conflict simultan al forţelor armate, al sentimentelor populare, al prevederilor juridice şi al culturilor naţionale atât de aproape de egalitate încât să conducă la o extremă intensificare a fiecărei componente,nespecificandu-se clar daca este vorba de armata permanenta,temporara sau diferite grupuri inarmate.

  In cel de-Al Doilea Razboi Mondial,bombardarea,infometarea,confiscarea bunurilor,terorizarea civilor a fost o practica generala,la care se spera ca in razboaiele actuale sa nu mai fie aplicata.

  Justificarea morala a unui razboi exista sau poate fi inventata de catre orice stat,grupare,factiune sau rit religios.

  Astazi avem mai multe razboaie in derulare pe planeta,care pot escalada intr-un conflict mondial,datorita implicatiilor,tratatelor si aliantelor intre tari si organizatii:

  -razboiul intre Rusia si Ucraina,care ar putea deveni mondial,daca Rusia ar folosi armele nucleare,ceea ce ar obliga NATO sa intervina

  sursa foto:digi 24

  -riscul izbucnirii unui razboi intre Taiwan si China,deoarece China isi doreste reanexarea Taiwanului,fapt ce ar implica in razboi SUA si Japonia;
  China duce un conflict militar si cu India de neinteles,pt niste teritorii mici,nelocuite,in varf de munte

  sursa foto:mediafax

  -Grecia si Turcia se razboiesc de zeci de ani din cauza resurselor din Marea Egee,ambele fiind tari membre NATO,ar fi un dezastru politico-militar

  sursa foto:stiri pe surse

  -razboiul intre cele doua Coreii,care in mod cert ar fi dezastruos,deoarece Phenianul este dornic sa bage spaima in lume,aratand potentialul sau nuclear

  sursa foto:news.ro

  -razboiul israeliniano-palstinian-la 2 noiembrie 1917 Marea Britanie semneaza un acord prin care poporului evreu i se recunoaste dreptul de a locui pe teritoriul Palestinei.In 1936 palestinienii se revolta,deoarece SUA si Marea Britanie finantau o migratie cat mai mare a evreilor din Europa in teritoriul palestinienilor arabi.

  sursa foto:adevarul

  Ca o paranteza,Stalin promisese Peninsula Crimeea americanilor,pentru ca evreii sa isi poata infiinta un stat acolo.

  La 14 mai 1948 a luat ființă Statul Israel, dar refuzul țărilor arabe de a recunoaște hotărârea O.N.U. a dus, în 15 mai 1948, a izbucnirea primului război arabo-israelian care s-a încheiat cu victoria Israelului, care primise ajutor străin. 

  La 9 decembrie 1949, Adunarea Generală a O.N.U,doreste ca Ierusalimul sa apartina lumii intregi si astfel sa nu mai faca parte din statul Israel,dar evreii s-au opus si l-au declarat capitala tarii.

  In anii ce urmeaza 1956,1967,1973 au loc razboaie intre Israel si Egipt pentru accesul la Canalul Suez,iar mai apoi au loc conflicte generate fie de tratate mai vechi,de ucideri,de conflicte etnice si religioase.

  Fâșia Gaza,motivul razboiului de astazi, are 41 de kilometri lungime și între 6 și 12 kilometri lățime. Este delimitată de Israel, Egipt și Marea Mediterană.

  sursa foto:contributors

  Daca s-ar ajunge la un razboi mondial,este de presupus ca,ar fi folosite si armele nucleare,astfel ca poluarea cu radiaţii ar continua să provoace daune biologice chiar şi în anii următori şi s-ar răspândi rapid în orice zonă a lumii. Mai mult, impactul distructiv asupra lucrurilor ar fi enorm, se poate prezice distrugerea totală a majorităţii marilor oraşe ale Pământului. Chiar dacă o ţară sau o