5.5 C
Bacău
joi, aprilie 18, 2024
More
    Cel mai bun ghid pentru culegatorii incepatori de ciuperciLista hribi comestibili si otravitori cu descriere si poze

    Ultimele articole

    Lista hribi comestibili si otravitori cu descriere si poze

    Hribul regal-tuburile sporifere nu se albastresc sau se albastresc usor`,iar palaria este rozalie,spre batranete decolorandu-se.Comestibil

    Diferenta intre el si hribul lupului,o reprezinta piciorul,care la hribul regal este galbena,iar la hribul lupului este rosiatica

    sursa foto:stiri din Hunedoara

    Hribul caramiziu(neoboletus luridiformis

    Comestibil-necesita preparare termica timp de 20 de minute.

    Are palaria cu un diametru de 5-25 cm,la inceput sferica,apoi convexa,dupa care se aplatizeaza usor.Culoarea poate fi brun-deschisa sau brun-inchisa,in stare umeda fiind putin aderenta.

    Sub palarie tuburile sporifere sunt dense ca la orice hrib,cand sunt tineri au culoarea galbena,dupa care dein verzui,portocalii,rosiatici.La apasare se albastresc puternic.

    Este o specie des intalnita,atat in padurile de conifere cat si in cele de foioase,din mai pana in octombrie.

    Rudele hribului caramiziu:

    Suillellus luridis(hribul vrajitoarei),seamna foarte bine cu hribul tiganesc,care este otravitor,dar se distinge prin mirosul neplacut.

    Comestibil

    sursa foto:wikipedia

    sursa foto:BZI-hribul tiganesc-extrem de toxic

    Neoboletus xanthopus-comestibil dupa preparare termica

    sursa foto:wildfooduk