3.8 C
Bacău
vineri, noiembrie 14, 2025
More
    Cel mai bun ghid pentru culegatorii incepatori de ciuperciLista hribi comestibili si otravitori cu descriere si poze

    Ultimele articole

    Lista hribi comestibili si otravitori cu descriere si poze

    Hribul regal-tuburile sporifere nu se albastresc sau se albastresc usor`,iar palaria este rozalie,spre batranete decolorandu-se.Comestibil

    Diferenta intre el si hribul lupului,o reprezinta piciorul,care la hribul regal este galbena,iar la hribul lupului este rosiatica

    sursa foto:stiri din Hunedoara

    Hribul caramiziu(neoboletus luridiformis

    Comestibil-necesita preparare termica timp de 20 de minute.

    Are palaria cu un diametru de 5-25 cm,la inceput sferica,apoi convexa,dupa care se aplatizeaza usor.Culoarea poate fi brun-deschisa sau brun-inchisa,in stare umeda fiind putin aderenta.

    Sub palarie tuburile sporifere sunt dense ca la orice hrib,cand sunt tineri au culoarea galbena,dupa care dein verzui,portocalii,rosiatici.La apasare se albastresc puternic.

    Este o specie des intalnita,atat in padurile de conifere cat si in cele de foioase,din mai pana in octombrie.

    Rudele hribului caramiziu:

    Suillellus luridis(hribul vrajitoarei),seamna foarte bine cu hribul tiganesc,care este otravitor,dar se distinge prin mirosul neplacut.

    Comestibil

    sursa foto:wikipedia

    sursa foto:BZI-hribul tiganesc-extrem de toxic

    Neoboletus xanthopus-comestibil dupa preparare termica

    sursa foto:wildfooduk

    sursa fot:research gate

    Pitarca rosie-nu se poate cosuma alcool cand se consuma acesta ciuperca.In sectiune se albastreste pe loc,iar peste cateva ore se decoloreaza in gri inchis.

    Comestibil

    sursa foto:wikipedia

    Cyanoboletus pulverulentus

    Comestibil

    sursa foto:wikipedia

    Hribul lupului-otravitor

    sursa foto:wikipedia

    Hribul galben-necomestibil

    Nitarca(Butyriboletus appendiculatus) Comestibil

    Sub palarie are o culoare aurie,palaria avnd culoarea bruna,textura catifelata.

    sursa foto:sun photo

    Fierea padurii(Tylopilus felleus)Necomestibila

    Are o culoare brun deschisa,rara intalnita,cand este apasata sub palarie se inchide la culoare,in sectiune nu se albastreste.Are un gust amar.

    surasa foto:ciupercomania

    Hribul de fag-comestibil

    Unul dintre cei mai recunoscuti si frumosi hribi,datorita palariei brune si sub aceasta avand culoarea verde,cu gust de miez de nuca si miros placut.

    Este foarte bun si in stare uscata,deoarece nu este necesara prepararea termica.

    sursa foto:monaco nature

    spot_img
    71,156FaniÎmi place
    127CititoriConectați-vă
    239CititoriConectați-vă
    spot_img

    Nu ratati

    Abonează-te la newsletter

    Fii la curent cu tot ce e nou. Abonează-te la newsletterul nostru.