23.9 C
Bacău
duminică, mai 26, 2024
More

  Ultimele articole

  Buretii de roua

  Buretii de roua sau buretii de mai sunt cei mai gustosi din neamul lor .Apar pe fanete sau pajisti in mai daca a plouat mult .

  Sunt un aliment foarte bogat in proteine, care se gatesc foarte repede si usor.

  sursa foto:biaplant

  Bureții de rouă mai sunt cunoscuți după denumirea științifică Marasmius oreades. Buretele de rouă este o ciupercă apreciată de-a lungul timpului datorită gustului său unic. Grecii antici erau mari consumatori ai acestei ciuperci, contribuind la consolidarea reputaţiei sale.

  Numele său, „oreades,” provine din limba greacă şi se traduce că „de la munte.” Aceasta ciupercă prospera în zonele de deal şi munte, unde iarba înaltă permite picăturilor de rouă să se adune pe sol, creând astfel condiţii ideale pentru dezvoltarea sa.

  Bureții de rouă au doi omologi foarte otrăvitori – Clitocybe dealbata și Clitocybe rivulosa. Ambele specii sunt extrem de otrăvitoare, ceea ce confirmă doar faptul că recoltarea ciupercilor și a oricăror ciuperci aparent sigure este extrem de periculoasă. Clitocybe dealbata este comparativ mai palidă decât buretele de rouă, în timp ce Clitocybe rivulosa este mai maronie.

  Palaria are 2-7 cm in diametru la buretele de roua comestibil. La inceput este convexa, dupa care se aplatizeaza. Central ramane bombonata cu marginea ondulata la maturitate, uneori striata. Este crem, ocru-pal, in stare umeda cu marginea mai inchisa la culoare, iar in stare uscata mai deschisa, cu suprafata neteda. Lamele sunt adunate, distantate, groase, de lungimi diferite si de culoare crem sau ocru. Piciorul are 4-7 cm lungime si 0,2-0,5 cm grosime, cilindric, de culoarea palariei, fiind mai inchisa in partea inferioara si avand suprafata pruinoasa.

  Ciupercile sunt foarte bune dar din păcate ucid. În ultima perioadă a avut loc şi o corcire, cum s-ar spune, a ciupercilor comestibile cu cele necomestibile.

  Este important de reținut că nuanța buretelui de rouă variază în funcție de umiditate. În condiții uscate, culoarea este mai palidă, indiferent de vârsta ciupercii. În prezența umezelii, se întunecă până la maro pal.

  spot_img