26.1 C
Bacău
duminică, mai 26, 2024
More
  BiochimieVaccinurile-tipuri si beneficii

  Ultimele articole

  Vaccinurile-tipuri si beneficii

  Vaccinul este un produs medical,care introdus in organism are rolul de a proteja corpul in fata unor boli actionand prin stimularea sistemului imunitar.Pana astazi au fost produse din agenti patogeni inactivati sau atenuati sau proteine de suprafata.

  Vaccinul practic ”invata” organismul sa recunoasca anumiti virusi sau bacterii si sa lupte cu ei,asa cum a facut-o vaccinul impotriva variolei,cand Edward Jenner,in secolul al XVIII lea,a observat ca daca administreaza continut din bubitele umplute cu lichid,copiilor acestia devin imuni.

  Componentele unui vaccin au nume stiintifice greu de retinut sau inteles pentru cei care nu au studiat medicina,dar ceea ce stim cu totii este ca acestea contin multe lucruri pe care fie le-am mancat,fie le-am baut,ori le avem deja in organism:apa,sarea,acidul clorhidric.Acestea ajuta la stabilizarea vaccinurilor sau mai bine zis la conservarea lor.

  Unele vaccinuri folosesc proteine cu ARNm,care intra in citoplasma dar nu in nucleu,in nucleu gasindu-se ADN-ul.Practic se produce o proteina asemanatoare virusului,care declanseaza un raspuns imun.

  Cum foarte plastic și corect s-a explicat deja: este ca și cum celulele noastre primesc un email cu instrucțiunile de asamblare a anticorpilor care să lupte cu coronavirusul atunci când devenim infectați. Explicat cât se poate de simplu: proteinele sunt cărămizile din care este construit corpul nostru, iar instrucțiunile de construire a acestor cărămizi sunt conținute în ADN-ul nostru. Aceste instrucțiuni din ADN-ul nostru trebuie însă transmise fabricilor de cărămizi, celulele corpului uman, și această transmitere se face prin ARN-ul mesager.

  Vaccinurile clasice vechi introduceau în corp direct virusul sau bucăți din acesta: cele mai vechi vaccinuri folosesc o variantă slăbită a virusului sau una inactivată în așa fel încât acesta să nu se poată replica în corpul nostru dar să poată antrena sistemul imunitar să recunoască virusul sălbatic la întâlnirea cu el. Vaccinurile clasice ceva mai moderne nu mai folosesc virusul întreg, ci introduc în corp antigene, adică molecule proteice, de pe suprafața virusului respectiv. Cei mai mulți dintre noi am fost vaccinați cu astfel de vaccinuri, în timp ce majoritatea părinților și bunicilor noștri au fost vaccinați cu vaccinurile clasice vechi.

  sursa foto:pneumocontrol

  spot_img