6 C
Bacău
joi, aprilie 18, 2024
More
  CercetareCine a inventat cele mai utilizate obiecte folosite si astazi?

  Ultimele articole

  Cine a inventat cele mai utilizate obiecte folosite si astazi?

  FRIGIDERUL

  Primele frigidere,de la inceputul secolului al XIX lea,au fost foarte rudimentare:erau niste cutii din tabla zincata captusite fie cu rumegus,fie cu paie sau pluta.

  In anul 1859 trei frati,ingineri francezi inventeaza aparatul frigorific ce mergea cu amoniac si acid sulfuric si mai apoi o masina de gheata,numai ca acestea erau de dimensiuni foarte mari pentru uz industrial.

  In 1876 inginerul german Carl von Linde,inventeaza frigiderul casni,pe baza de amoniac activat de un compresor electric.

  In 1926 si Einstein a realizat un frigider,dar fiind zgomotos si scump nu a putut fi produs in masa.

  sursa foto:descopera lumea

  TELEVIZORUL

  In 1884,tot un german,pe nume Paul Nipkov,a inventat un disc cu un anumit număr de găuri cu lupă. Acestea au fost aranjate în așa fel încât, prin rotirea discului, era posibilă redarea imaginilor linie cu linie și transformarea lor în semnale care erau transmise receptorului. Astfel, invenția transmitea imaginea prin fire, Nipkow fiind cel care a descoperit primul televizor.Zece ani mai tarziu,tot un german,Karl Ferdinand Braun,a inventat televizorul „cu tub”.

  sursa foto:libertatea pt femei

  MASINA DE SPALAT RUFE

  Initial masina de spalat arata ca o cuva de lemn in care se roteau niste palete tot din lemn,care spalau rufele,mai apoi cuva s-a facut din fier pt.ca dedesubtul ei sa se poata face focul si astfel apa sa fie incalzita.Acestea se petreceau pe la 1800.Nu se stie cu exactitate cand.

  Prima mașină de spălat rufe acționată electric a fost inventată în Statele Unite în 1908, modelul Thor fiind brevetat de către Alva Fisher.

  sursa foto:ora de sibiu

  MASINA DE SPALAT VASE

  In 1865,americanul L.A. Alexander a obtinut brevet pt o masina de spaltat vase manuala,dar care nu era fiabila,deoarece vase se mai si spargeau si era greoaie de folosit.

  Prima masina operata manual,dar perfect functionala a fost inventata de o femeie,Josephine Cochrane,

  sursa foto:shtiu

  AUTOMOBILUL ELECTRIC

  Contrar parerii actuale nu Tesla a inventat masina cu baterii electrice.

  In anul 1890 se dezvolta din ce in ce mai mult autonomia bateriilor ce puteau opera un automobil,Gaston Planté si Camille Alphonso Faure,au imbunatatit productia bateriilor,astfel incat sa poata fi folosite la scara industriala.

  Henry Ford,Ferdinand Porsche au creat masini electrice,in 1908 ai 1912.