23.9 C
Bacău
duminică, mai 26, 2024
More
  AnatomieSistemul nervos central-creierul si misterele lui

  Ultimele articole

  Sistemul nervos central-creierul si misterele lui

  Sistemul nervos face legatura intre corp si reier,cea mai inalta instanta de control a organismului uman.Prin intermediul acestuia sunt controlate si sincronizate toate procesele derulate de om.Stimulii externi sau interni sunt transmisi maduvei vertebrale si creierului,de aici sunt prelucrati in comenzi care sunt transmise organelor si tesuturilor.

  Din creier si maduva spinarii pleaca manunchiuri de prelungiri nervoase,ce ajung pana la extremitati.

  Cea mai dificila functie,cea motorie,are loc in cortexul cerebral.

  La adult creierul cantareste cca 1,2 kg-1,5 kg(creierul elefantului cantareste 5 kg).

  Creierul mare coordoneaza inteligenta,capacitatea de invatatre,memoria,vointa si sentimentele.Creierul mic coordoneaza echilibrul si orientarea in spatiu.

  In anul 2020 a fost implantat un cip in creierul unei americance,care suferea de depresie profunda.Practic acest cip citeste impulsurile electrice,iar cand acestea prezinta anomalii,trimite un impuls electric pentru a interfera cu impulsurile transmise de creier(la fel cum se bruiaza o transmisiune radio).Femeia in varsta de 36 de ani a spus ca a inceput sa rda si ca gandurile negre au mai scazut in intensitate,dar nu au disparut.Se stie de mult de implanturile cu cipuri pe baza de impulsuri electrice implantate in creierul celor care in urma unor accidente nu au mai putut sa mearga.Aceasta metoda nu poate fi implantata tuturor depresivilor,deoarece a fost creata dupa un singur tipar cu speranta ca se potriveste tuturo,dar controversele starnite in lumea academica au impiedicat folosirea la scara larga,pe principului unicitatii fiecarei persoane.

  Cutiuța,de marimea unei cutii de chibrit care conține bateria și generatorul de impulsuri, i-a fost fixată în os, sub scalp și sub păr. Procedura a durat o zi întreagă și a fost efectuată sub anestezie generală. Sarah spune însă că, atunci când s-a trezit, a simțit ce înseamnă bucuria.

  Celulele care alcătuiesc creierul uman pot stoca de pâna la 5 ori mai multă informație decât cuprinde toată Enciclopedia Britanică? Enciclopedia conține articole cu peste 2,6 milioane cuvinte și peste 2.000 de imagini.

  Creierul continuă să transmită semnale sub forma unor impulsuri electrice timp de peste 36 de ore după moarte.
  Creșterea creierului se oprește în jurul vârstei de 15 ani.

   Creierul uman este dezvoltat complet in jurul varstei de 25 de ani, totusi apexul diferitelor abilitati cognitive este inregistrat pe parcursul intregii vieti. Odata cu trecerea timpul, devenim mai buni la anumite lucruri si suntem in declin cu altele.

  Exista o bariera care protejeaza creierul de substante straine, totusi aceasta este penetrata de nicotina in doar 7 secunde si de alcool in 6 minute.

  Creierul trebuie antrenat asemenea unui muschi. Un muschi neutilizat se atrofiaza, nu se mai dezvolta si ajunge chiar inutilizabil.-

  Creierul uman poate contine pana la 100 de miliarde de neuroni.

  sursa foto:secom

  sursa foto:apropotv

  spot_img