In ultima vreme tot mai multe bacterii sunt rezistente la antibiotice.Anual cca 100 000 de oameni mor din cauza rezistentei la orice tip de antibiotic.
Oamenii de stiinta au „hranit” programul de inteligenta artificiala cu structuri atomice si moleculare extrase din peste 2500 de anibiotice si au observat cat de bine distrug E-coli acestea.Algoritmul a inceput sa invete structurile moleculare,mai apoi a observat care dintre ele actioneaza cel mai bine,astfel ca in cateva ore a inventat un super-medicament antimicrobian.
Cercetatorii l-au numit halicin,dupa numele actorului ce interpreta rolul unui astronaut in filmul „Odiseea Spatiala” din 2001.
Vazand potentialul AI,cercetatorii au programat analiza a 107 milioane de compusi,iar 3 zile mai tarziu AI a venit cu o lista de doar 23 de potentiale antibiotice,car suntfoarte puternice.Aceste experimente ar fi durat ani de zile si ar fi fost foarte costisitoare,daca ar fi fost facute in mod clasic de catre oameni,in laborator.
Regina Barzilay,cercetatoarea sefa de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) vrea acum sa foloseasca algoritmii pentru a descoperi antibiotice care sa mearga la fix pe o anumita bacterie si nu pe un spectru larg.
sursa foto:MIT news