15.5 C
Bacău
sâmbătă, iunie 15, 2024
More
  CercetareROBOTII

  Ultimele articole

  ROBOTII

  Cercetarea si dezvoltarea robotilor a atins in ultimul deceniu cote de neinmaginat.In spectrul industrial si nu vorbim doar de tarile puternic industrializate,robotii sau diferitele masinarii cu functii computerizate,inlocuiesc treptat dar sigur forta de munca umana.

  Bratul robotizat UR3 este ata de usor de programat incat nici nu iti trebuie experienta in programare.Din momentul despachetarii,citind instructiunile de folosire,asa cum se procedeaza cu o masina de spalat rufe,practic acesta poate fi dat in folosinta in maxim 2 ore.Poate paleta,ambala,colecta,ansambla,slefui,lipi si muta lucruri,rotindu-se la 360 de grade.Ca dimensiuni poate fi montat pe o masa de birou,ca o veioza.

  Cele mai avansate tari in domeniul roboticii sunt Coreea de Sud,America,Japonia,Germania si China.

  China a atins aproape 200 de roboti la 10.000 de muncitor,astfel ca meseria de inginer robotician va fi cea mai cautata la nivel mondial.

  Mai nou in unele fise ale postului de munca se cere adecvarea omului la conditiile de munca ale robotului.

  Aspectele pozitive sunt:cresterea productivitatii,program continuu de operare,scaderea cheltuielilor,precizia,lipsa solicitarii fizice si psihice asupra omului dar mai ales posibilitatea ca un robot sa opereze in medii foarte ostile,radioactive,toxice,fierbinti,reci,adanci sau intunecoase.

  Conform Federatiei Internationale de Robotica,robotii sunt clasificati in 6 grupe:

  -cartezieni si portali

  -cilindrici

  -sferici

  -tip scara

  -articulati

  -paraleli

  Robotii sunt utilizati in industria agricola,silvicultura(taierea arborilor) si zootehnie(la mulsul vacilor),la curatenie pe suprafete intinse(pardoseli),la spalarea geamurilor din zgarie-nori,spalarea avioanelor si navelor,curatarea canalelor si conductelor,localizarea oamenilor prinsi sub daramaturi,la demolari,curierat,in medicina ca asistenti in cadrul operatiilor,dar si ca diagnosticare si recuperare motorie,supraveghere,detonare mine si bombe,etc.

  Probabil cea mai fascinanta imagine este cea a robotilor umanoizi,care deja pot sa danseze,sa vorbeasca,sa munceasca si sa tina companie.Ei sunt creati astfel incat si la atingere au textura pielii umane,au greutatea asemanatoare si functioneaza cu baterii reincarcabile.Sunt deja vanduti in intreaga lume.

  sursa foto:worldrobotics

  spot_img