16.1 C
Bacău
marți, septembrie 17, 2024
More
    BiochimieANTIBIOTICELE

    Ultimele articole

    ANTIBIOTICELE

    In anul 1928 bacteriologul Alexander Fleming,de origine scotiana,a descoperit primul antibiotic natural-penicilina,produsa de un mucegai.

    In anul 1928  omul de știință a decis să plece în vacanță, lăsând în laboratorul său o cutie Petri cu o tulpină de bacterie cultivată pe ea, care provoca, printre altele, abcese. Când s-a întors, cutia era acoperită de mucegai iar toate bacteriile dispăruseră. Acest mucegai este Penicillium notatum – de unde și numele penicilinei.

    Pentru a separa penicilina a fost ajutat de un american pe nume Chain.

    Fleming a mai descoperit o substanta antibacteriana,studiind propriile secretii nazale,numita lizozim,pe care la fel nu a reusit sa o separe.

    A fost premiat inca de la varsta de 14 ani,iar mai tarziu in 1906 a fost medaliat pentru o teza despre infectia bacteriana acuta.

    Ceea ce este ironic,este faptul ca a murit din cauza unei raceli,refuzand tratamentul altor colegi.

    Inainte de acesta descoperire este descrisă perioada preantibiotică, numită şi epoca întunecată, când mortalitatea prin infecţii era uriaşă.

    In anii ce au urmat dupa 1940,deci in istoria recenta,acum 70 de ani,au fost descoperite aminoglicozidele(streptomicina,neomicina,gentamicina)avand un spectru mult mai larg de actiune antimicrobiana.

    In ultimii 30 de ani, beta-lactaminele,care includ si cefalosporinele au fost descoperite in mod natural si mai apoi au fost dezvoltate sintetic.

    Cum functioneaza un antibiotic?

    Un antibiotic tinteste precist fie peretele celular,fie interiorul celular al bacteriilor,neafectand restul organismului.

    In functie de strusctura si mecanism antibioticele se clasifica astfel:

    -peniciline

    -cefalosporine

    -carbapeneme

    -macrolide

    -tetracicline

    -chinolone

    -lincomicine

    -sulfonamide

    -glicopeptide

    -aminoglicozide

    Antibioticele au multe beneficii dar au dezavantajul ca pot creste rezistenta bacteriilor si dau efecte adverse precum greata,varsaturi si diaree,cauzeaza intoxicarea ficatului si a organismului in general,pot aparea eruptii cutanate,intoxicatii neurologice,afectiuni renale,candidoza si insuficienta respiratorie.

    Cel mai important in timpul tratamentului cu antibiotice este sa se administreze un tratament in paralel cu Lactobacillus acidophilus,pentru refacerea florei intestinale,care asa cum s-a descoperit recent este cea mai importanta pentru imunitatea omului.

    Utilizarea antibioticelor trebuie sa aiba loc doar la indicatia unui medic!

    sursa foto:sanatate info

    spot_img