6 C
Bacău
joi, aprilie 18, 2024
More
  AnimaleTotul despre crapii japonezi-koi

  Ultimele articole

  Totul despre crapii japonezi-koi

  Crapul japonez simbolizeaza bogatia si succesul. Un crap koi matur de o calitate superioara se poate gasi la vanzare avand un pret de sute de mii de dolari. Calitatea unui crap koi se stabileste de catre cunoscatori in functie de eleganta cu care inoata, modelul coloristic, pregnanta culorilor, forma corpului etc.

  Astăzi există în jur de 120 de varietăți de pești koi. Pentru un termen de comparație: în toată lumea există în jur de 200 de rase de câini. Și trebuie să luăm în considerare și că înmulțirea peștilor este mult mai dificilă.

  Exista o disputa intre cine a reusit primul sa creasca in captivitate crapul,dar se pare ca balanta inclina in favoarea romanilor,care se pare ca l-ar fi pescuit din Dunare,ca mai apoi sa il inmulteasca in lacuri.

  Sunt teorii care atribuie răspândirea crapului pe teritoriul Asiei lui Genghis Khan. Acesta ar fi plasat crapi în iazuri pe traseul rutelor sale având ca scop asigurarea proviziilor de hrană pentru trupele din armata sa. In Japonia, cel mai vechi strămoș al crapului japonez se numește Magoi și înseamnă „crap negru” (de fapt, este vorba despre crapul comun).

  Primele varietăți colorate reale ale acestei specii pe care acum o cunoaștem drept „koi” au apărut abia la începutul secolului al XIX-lea. Printre altele, crapul oglindă nemțesc, a fost ulterior încrucișat cu pește Koi japonez, ceea ce a dus la apariția primelor soiuri „Doitsu”. Peștii Koi au atras atenția atunci când au fost prezentați oficial la prestigioasa expoziție Taisho, desfășurată la Tokyo, în 1915. În anii 1950, odată ce relațiile au revenit la normal după sfârșitul celui de-al doilea război mondial, a crescut tendința de a păstra și a reproduce Koi ca pești ornamentali. La scurt timp după aceea, primii pești Koi au început să fie livrați în SUA și Europa și, în scurt timp, această magnifică specie a luat lumea asalt.

  Crapul Koi este supranumit si regele gradinilor,deoarece are culori uimitoare,traieste pana la 60 de ani,creste pana la 6 kg,in conditii optime.

  sursa foto:tanuki

  Iazul in care cresc ar trebui sa aiba o adancime de minim 1m,cu zone de umbrire,iar daca nu este posibilsa se improspateze apa permanent si sa aiba plante subacvatice,care le ofera protectie de razele U.V.

  Toamna este cel mai important anotimp pentru deținătorii de pești Koi, deoarece trebuie să îngrijească atât iazul, cât și locuitorii din el, în mod corespunzător, ca să facă pregătirile corecte pentru iarnă, cu scopul de a le asigura o hibernare fără probleme și un început sănătos în primăvara care va urma. Toamna, ar trebui îndepărtate frunzele care ajung în iaz, precum și orice plante acvatice moarte. Când efectuezi o schimbare parțială a apei, trebuie să îndepărtezi nămolul de pe fundul iazului, pentru a reduce / preveni contaminarea excesivă a apei organice și pentru a garanta cea mai bună calitate a apei pentru perioada de hibernare. De asemenea, ar trebui să cureți corect echipamentele tehnice (de exemplu, filtrul) și să le pregătești pentru iarnă.

  După iarnă, tranziția către primăvară este un adevărat test de rezistență pentru peștii tăi. Nu sunt neapărat în formă maximă după hibernare, deoarece au trebuit să trăiască din rezervele din timpul iernii. Ca urmare a temperaturilor scăzute, durează ceva vreme ca sistemul lor imunitar să înceapă să funcționeze corespunzător, astfel încât ar putea fi foarte predispuși la boli. Pentru început, ar trebui să fie hrăniți numai cu Tetra Pond Wheatgerm Sticks, deoarece acest tip de hrană este foarte ușor de digerat. Odată ce temperaturile încep să crească peste aproximativ 10 ° C, ar trebui să îi hrăniți din nou cu alimente speciale pentru peștii Koi, care să le ofere energie, de exemplu Tetra Pond Koi Premium Mix.

  Primăvara, este deosebit de important să verifici toate valorile apei. De îndată ce peștii Koi sunt din nou activi, ar trebui să efectuezi schimbări parțiale ușoare de apă pentru a le oferi un mediu propice de trai. De asemenea, când temperatura apei începe să crească, filtrarea biologică începe din nou. Este important ca peștii să fie într-o formă cât mai bună, iar acest lucru este posibil numai dacă li se oferă mâncarea potrivită și cele mai bune condiții de mediu.

  Vara, când apa iazului este plăcută și caldă și metabolismul peștilor Koi funcționează perfect, le poți admira pe îndelete intensitatea culorilor și pofta de viață. În această perioadă a anului, locuitorii din iaz sunt plini de vitalitate și ar trebui să fie în super sănătoși. Hrănește-i cu alimente normale destinate peștilor koi, de înaltă calitate nutrițională, cum sunt, de exemplu, peletele  Tetra Pond Koi Colour Pellets.

  Orașul Shimabara a decis să introducă crapii Koi în canale în 1978, când un curs de apă lung de 100 de metri a devenit „casa” câtorva zeci de pești.

  În curând, s-a transformat într-o atracție turistică populară și autoritățile au decis să adauge și mai mulți pești Koi în întregul oraș. Astăzi, sute de pești înoată împotriva curentului și așteaptă să fie hrăniți (și admirați) de turiști.

  Cel mai scump crap din lume s-a vandut la o licitatie cu 1.8 milioane de dolari.Era o femela,in varsta de 9 ani.Valoarea este stabilita de jurati in functie de culoare,cele mai apreciate fiind rosul intens cu albul metalic,dar conteaza si adancimea celulelor de culoare si intensitatea culorii,precum si faptul ca cele doua culori sa nu se intrepatrunda intre ele.La jurizare se ia in calcul si felul in care se misca in bazin exemplarul.

  sursa foto;crapi japonezi