Albinele sunt insecte zburatoare,care facparte din superfamilia Apoidea,din subordinul Apocrita,care se hranesc cu nectarul florilor si cu polen,in urma caruiarezulta polenizarea florilor si,in unele cazuri,producerea de miere si ceara.
Albina are 2 ochi compusi si 3 oceli,doua antene si aparatul bucal,adaptat pentru linsul si suptul nectarului.Antenele sunt scurte si indoite si au rol de miros si de pipait.Aripile sunt subtiri,transparente si strabatute de nervuri groase.Pe a treia pereche de picioare se afla o perie la interior si un cosulet la exterior,pentru adunat si transportat polenul..La terminarea abdomenului are un ac veninos legat de o glanda cu venin.Durata de viata a albinei lucratoare depinde de sezonul in care a eclozat si de intensitatea activitatii desfasurate(cele de primavara traiesc doar 40 de zile,iar cele de toamna traiesc pana in primavara).
sursa foto:csid
Durata de viata a trantorilor este intre 2 si 8 saptamani.
Matca este cea mai longeviva si poate trai pana la 8 ani,depunand pana la 2500 de oua in 24 de ore,in luna iunie.
Un stup are 15 000-20 000 de albine lucratoare primavara si 40 000-60 000 vara.
Mierea de albine este un pilon esențial al ecosistemului nostru. Mai mult de 80% dintre plantele ce înfloresc, depind de polenizare. Fără această polenizare încrucișată, multe plante nu ar putea să producă fructe și semințe. Întregul nostru spațiu rural, dieta noastră și existența multor specii de plante și de animale ar fi amenințate.
Bâzâitul albinelor ne animă grădinile, mierea lor ne îndulcește viața, otravă este folosită în medicină împotriva inflamației, lumânările din ceară de albine ne luminează serile iar propolisul este bun pentru sistemul nostru imunitar.
Expresia „luna de miere”vine din folclorul nordic,unde tinerii casatoriti,timp de o luna consumau mied,un preparat indulcit cu miere.
Abinele sunt singurele insecte de pe pamant care produc ceva de mancat pentru oameni.
Cercetatorii au descoperit ca albinele sunt un fel de genii ale matematicii, fiind capabile sa calculeze distante si unghiuri, raportandu-se la pozitia soarelui si la cricumferinta pamantului. Da, albinele stiu ca Pamantul e rotund.
sursa foto:albina carpatina