12.8 C
Bacău
miercuri, octombrie 9, 2024
More
    AnatomieLucruri fascinante despre creier

    Ultimele articole

    Lucruri fascinante despre creier

    1. Există aproximativ 88 de miliarde de neuroni în creierul uman.
    2. Fiecare neuron face până la 10.000 de sinapse cu alți neuroni.
    3. Neuronii nu se pot diviza.
    4. Creierul nu are propriii receptori ai durerii (nociceptori) și nu simte durere.
    5. Creierul adultului este gelatinos și cântărește aproximativ 1,3 kg. 6. Primim o cantitate enormă de informații de la analizatorii noștri (vizuale, auditive, tactile, gustative și olfactive), dintre care majoritatea le uităm. Uitarea este un proces pur fiziologic și util.
    6. Sinapsele explodează în primii ani de viață. Creierul absoarbe informații ca un burete. Apoi procesul se stinge. Cele mai puternice sinapse rămân funcționale și necesită un antrenament constant.
    7. Neuronii sunt foarte sensibili la lipsa de oxigen. Fiecare minut fără oxigen ucide milioane de neuroni.
    8. Ne folosim doar 10% din creier. Există procese simultane sau alternative care folosesc întregul creier.

    Zece Dragostea nu are nimic de-a face cu mintea în sine. Toate substanțele care o creează sau o întrețin sunt sintetizate și eliberate de creier.

    1. Termenul de contuzie înseamnă o lovitură asupra masei cerebrale, dar nu are automat un sens serios.
    2. În epilepsie, există zone ale creierului în care neuronii declanșează impulsuri nervoase haotic. Ambele emisfere trebuie să fie afectate pentru ca o persoană să-și piardă cunoștința.
    3. Există sindroame caracterizate prin halucinații (care pot fi de orice tip, de la vizuale la auditive) care apar în anumite condiții și sunt produse de creier. Mecanismele pot fi compensatorii. Un exemplu este sindromul Charles Bonnet Conștiința este o proprietate a creierului uman și o zonă de cercetare intensă în vastul domeniu al neuroștiinței.
    4. Există oameni (numiți de obicei oameni de știință) cu abilități ingenioase care pot face lucruri uimitoare cu creierul lor, de la memorare ,la calcule complexe. Un exemplu este Kim Peek, care s-a născut fără corpus calos (structura care leagă emisferele) și a inspirat filmul Rain Man. Peek putea să citească două pagini o dată și să-și amintească toate informațiile citite. 
    spot_img