2.8 C
Bacău
marți, decembrie 3, 2024
More
    BiochimieBacteriile intre beneficii si dezavantaje

    Ultimele articole

    Bacteriile intre beneficii si dezavantaje

    Bacteriile sunt organisme procariote monocelulare,sunt cele mai vechi forme de viata,foarte raspandite in aer,apa,sol,pe obiecte,pe alimente si organisme,ele avand marimea de ordinul micronilor(0,5-15 microni),putand fi observate doar la microscop.

    Bacteriile sunt foarte importante atat in natura cat si in viata omului.Ele au un rol esential in circuitul materiei in natura, prin descompunerea substantelor organice complexe in substante minerale simple.

    Unele sunt daunatoare:bacteriile care produc alterarea alimentelor(bacteriile patogene)provocand boli la om si la animale.

    Cianobacteriile contin in citoplasma clorofila si un pigment albastru,obtinandu-si energia prin fotosinteza.

    Salmonella este un tip de bacterie intestinala,care cauzeaza febra tifoida,intoxicatii alimentare ,etc.

    Colibacilii sunt bacterii ale tubului digestiv al omului si este germenele cel mai frecvent responsabil de infectii,in special al infectiilor urinare.

    Pielea umana este acoperita de ceea ce se numeste flora cutanata, un ansamblu de microorganisme care este prezent inca de la nastere pe intreaga epiderma. Acestea sunt de fapt bacteriile care asigura protectia pielii, iar numarul lor a fost estimat de oamenii de stiinta la circa 50 de milioane pe o suprafata de 6,5 cm patrati de piele.

    Bacteriile cutanate nu au doar rolul de a proteja pielea, ci si pe acela de stimulare a sistemului imunitar, caci substantele secretate pot inhiba proliferarea germenilor ocazionali, actionand ca un fel de antibiotic natural. Cam in acelasi fel stau lucrurile si cu “bacteriile prietenoase” aflate in interiorul organismului.

    Acidophillus sau Bifidobacteriile din flora gastrica si alte specii clasificate ca probiotice, cum ar fi lactobacilii prezenti in flora normala vaginala. Acestea ajuta la digestia vitaminelor, a nutrientilor si a acizilor grasi esentiali, pastreaza echilibrul hormonal, regleaza metabolismul si contribuie la detoxifiere. La nivelul vaginului, bacteriile “bune” mentin umiditatea si un pH acid care nu permite dezvoltarea haotica a bacteriilor cu potential patogen. 

    Grație bacteriilor lactice au apărut produse precum brânza, chefirul și iaurtul.

    De obicei, există mai multe dintre aceste microorganisme pe ecranul unui telefon mobil decât pe un scaun de toaletă.

    Relația dintre bacterii și boală a fost descoperită de oamenii de știință abia în 1850.

    Acum suntem conștienți de beneficiile bacteriilor pentru organism și de rolul vital pe care îl au pentru sănătatea noastră. La fel ca aerul, apa și mâncarea, bacteriile sunt esențiale pentru viață. O funcție cheie a acestora este susținerea sistemului imunitar și implicit a rezistenței la boli. În fiecare zi bacteriile bune din organismul nostru creează prima linie de apărare în fața bacteriilor nocive, cunoscute ca patogeni.

    spot_img