5.5 C
Bacău
joi, aprilie 18, 2024
More
  BiochimieCAR-T tratamentul revolutionar impotriva cancerului

  Ultimele articole

  CAR-T tratamentul revolutionar impotriva cancerului

  La Centrul Medical Sheda,din Israel,medicii se lauda cu un tratament impotriva leucemiei si melanomului,bazat pe programarea celulelor T,care se gasesc in globulele albe,pentru a ucide celulele canceroase.

  Mai precis,se separa globulele albe de restul compusilor din sange,intr-un laborator sofisticat,sunt manipulate genetic sa produca receptori antigeni pe suprafata lor,,sunt multiplicate cu milioanele si reintroduse in pacient,practic actionand ca niste vanatori de celule canceroase.

  Mai multi pacienti au intrat in remisie,dar nu toti cei care au apelat la acest tratament.

  Ceea ce aduce nou acest tratament,este ca majoritatea pacientilor carora li s-a administrat tratamentul cu CAR-T nu au suferit efectele adverse ale chimioterapiei si faptul ca se administreaza o singura data,nu in sesiuni ca chimioterapia.

  Efectele adverse sunt:febra,frisoane,tensiune ridicata,dificultati neurologice manifestate prin ameteala,confuzie,afazie,pierderea echilibrului,neutropenie si encefalopatie.

  CAR sunt de fapt niste proteine,modificate genetic care ajuta celulele T sa identifice antigenii specifici de pe suprafata celulelor canceroase.

  Procesul de inmultire a celulelor T in laborator poate dura cateva saptamani.

  Inainte de administrarea celulelor T s-ar putea face totusi si chimioterapia clasica.Administrarea tratamentului este asemanatoare unei transfuzii obisnuite.

  Dupa tratament este necesar sa fie monitorizat pacientul cateva saptamani pentru a putea combate efectele adverse mai sus mentionate.

  Se vor face controale in urmatoarele luni si mai apoi in fiecare an,ce vor include biopsii sau CT-uri.

  sursa foto:synevo

  spot_img