7.8 C
Bacău
sâmbătă, noiembrie 2, 2024
More
    AnimaleLICURICI

    Ultimele articole

    LICURICI

    Licuricii sunt insecte,care au peste 2000 de specii si nu toti sunt luminosi.Cei care emit lumina se gasesc in America Centrala si de Sud,in Australia si Noua Zeelanda.

    Femelele,la unele specii,neavand aripi, folosesc lumina ca pe o rochie frumoasa pt a atrage masculii.De asemenea masculii emit de pe burtica semnale luminoase pentru a fi reperati de femele.

    Lumina produsa este o bio luminiscenta, care este realizata cu ajutorul unei enzime numite luciferaza, care cu acidul trifosforic (ATP) in prezenta oxigenului, prin oxidare, elibereaza enegie sub forma de lumina intr-un procent de 95 % cu un procent foarte redus de caldura.

    sursa foto:redactia cavit

    Cu toate progresele tehnologice de pana acum,nu s-a reusit producerea luminii la un randament as de marit,deoarece becurile conventionale emit mult mai multa caldura in raport cu lumina.

    În România zona de sud a ţării este cunoscută pentru licurici. În judeţele Gorj şi Vâlcea găsim cei mai mulţi. Și în zona montană a Banatului, vara, apar licuricii.

    Vara creeaza un spectacol de lumina galbena si verde in gradini.

    Pentru a-i atrage in gradini,in primul rand trebuie evitata folosirea pesticidelor,trebuie amplasata o sursa de apa,gradina sa fie complet neluminata si sa existe flori si copaci in ea.

    Ciclul de viata al licuricilor dureaza 2 ani,cea mai lunga etapa(1 an) fiind stadiul de larva,care secreta o enzima ce paralizeaza hrana,aceasta enzima,la anumite specii,daca este absorbita de un adult,produce consecinte destul de grave.Tot la aceasta specie otravitoare,femela manaca masculul,absorbindu-i astfel otrava.

    Po fi tinuti captivi timp de 2 zile,intr-un borcan cu capac gaurit si cu un servetel umed la fund,dar apoi este musai sa-i eliberam,multumindu-le pt compania feerica oferita.

    sursa fot:evz.ro

    Chiar si ouale lor emit o lumina,ce-i drept mai slaba.

    Sunt foarte teritoriali,iar larvele care traiesc la sol sunt foarte benefice,deoarece se hranesc cu acarieni,melci,viermi si omide,curatand astfel solul.

    In afara de rolul atractiv al luminii,acesta are si functia de avertizare a pradatorilor,cum ar fi pasarile si paianjenii.

    Poluarea luminoasă umană afectează ritualurile de împerechere ale licuricilor, unul dintre scopurile pentru care micile vietăți emit lumină fiind tocmai atragerea partenerilor.

    Cercetătorii au descoperit că micuţii solzi de pe suprafaţa organului luminiscent al unor licurici formează un model cu striaţii, oarecum asemănător modelului în care se suprapun şindrilele sau ţiglele. Solzii sunt înclinaţi având un capăt mai sus cu 3 micrometri decât celălalt capăt – ceea ce reprezintă mai puţin de a douăzecea parte din grosimea firului de păr uman. Deşi mică, înclinaţia amplifică puterea luminoasă a organului luminiscent cu aproape 50% faţă de cazul în care solzii ar forma o suprafaţă netedă!
    Ar putea oare această descoperire să ducă la îmbunătăţirea eficienţei LED-urilor (diode emiţătoare de lumină)? În cadrul unui experiment, cercetătorii au acoperit LED-urile cu un material striat, asemănător structurii de pe organul luminiscent al licuriciului. Rezultatul? LED-urile au emis cu până la 55% mai multă lumină! Fizicianul Annick Bay mărturiseşte: „Munca noastră are o latură extraordinară; învăţăm atât de multe observând atent natura!”.

    spot_img