16.1 C
Bacău
marți, septembrie 17, 2024
More
    AnatomieTotul despre intestine

    Ultimele articole

    Totul despre intestine

    Intestinul subtire are o lungime de 4-6 metri,majoritatea proceselor de descompunere avand loc aici:

    Acestea vor fi absorbite prin peretele intestinal, vor intra in fluxul sagvin de unde sunt prelucrate si trimise catre celule.

    Intestinul gros este situat intre intestinul subtire si anus,fiind ultima piesa a tubului digestiv.

    Rolul acestuia constă în absorbția apei din mâncarea neabsorbită, cea a vitaminelor create de microflora bacteriană, precum și a absorbția unor electroliți înapoi în sânge.

    De ce se spune că intestinul este “al doilea creier”?

    Intestinul este definit ca „al doilea creier” datorită prezenței aici a milioane de neuroni și neurotransmițători, care constituie de fapt un sistem nervos intrinsec autonom și care îi permit atât să-și îndeplinească sarcinile independent, cât și să integreze și să proceseze stimuli externi și de la alte organe interne, interacționând cu sistemul nervos central printr-un schimb de informații mediat de sistemele endocrin, imun și psihoneurologic. Aceasta înseamnă că cele două creiere se influențează reciproc, determinând starea noastră de bunăstare psiho-fizică.

    Astfel ca stresul,anxietatea si depresia au un impact major asupra sanatatii sau dereglarii imunitatii.

    Pentru orice problema intestinala regimul este cel mai important pas terapeutic,fie ca vorbim de boala crohn,de sindrom de colon iritabil,constipatie,diaree acuta,diverticulita,inflamatie etc.

    Probioticele si iaurtul,kefirul,in cazul in care nu se sufera de intoleranta la lactoza,au rolul de a reechilibra flora microbiotica a intestinelor si de asemenea consumul de fibre ajuta la un tranzit sanatos.

    Fibrele cele mai calitative si hranitoare sunt:anghinare,mazare,zmeura,avocado,pere,paste din grau integral,orez brun,fulgi de ovaz,seminte de in,porumbul,conopida,cartoful,cartofi dulci,portocale,naut,fistic,floricele de porumb,mere,brocoli,nuci pecan,linte si mure.

    sursa foto:catena

    In cazul colitei ulcerative si a bolii Crohn este absolut necesara colonoscopia,deoarece se pot observa modificarile la nivelul mucoasei intestinale.

    Există o serie de tratamente naturiste care previn, dar și ameliorează și tratează afecțiunile colonului care pot cauza dureri de colon.

    Sucul de mere încurajează tranzitul intestinal, prevenind constipația. Totodată, îmbunătățește sănătatea celulelor ficatului. Proprietățile antioxidante, dar și conținutul ridicat de vitamina C fac din zeama de lămâie o băutură benefică pentru sistemul digestiv. Mai mult decât atât, se spune despre sucul de lămâie că acționează precum un detoxifiant asupra colonului.

    Și chefirul este indicat în ușurarea afecțiunilor colonului: fiind un aliment probiotic, chefirul introduce bacterii „bune” în flora intestinală și combate inflamația de la nivelul colonului.

    Uleiul esențial de mentă are efecte antispasmodice care ameliorează durerile de colon, în special dacă sunt cauzate de constipație sau diaree. Și ceaiurile din plante sunt eficiente în ameliorarea durerilor de colon, mai ales dacă se aleg menta, feniculul sau ghimbirul, despre care se știe că au proprietăți benefice asupra digestiei și tranzitului intestinal.

    Primul pas in tratarea oricarei afectiuni este sa se apeleze la un medic specialist gastroenterolog si nicidecum sa nu ne autodiagnosticam.

    sursa folo:wikipedia

    spot_img