15.5 C
Bacău
sâmbătă, iunie 15, 2024
More
  AnimaleELEFANTUL-UN ANIMAL UNIC

  Ultimele articole

  ELEFANTUL-UN ANIMAL UNIC

  Sunt cele mai mari animale terestre,au un aspect unic datorita trompei,pe care o folosesc pentru a-şi turna apă în gură, pentru a aduna mâncare, pentru a apuca diferite obiecte, pentru a se curața, pentru miros, respirație şi pentru a saluta sau atinge alți elefanți.sunt foarte sociabile traind in familii extinse.O femela batrana este cea care conduce grupul,dar si ceilalti membri au un cuvant de spus.

  Familiile de elefanți se pot şi despărți, fie din cauza lipsei de hrană, când iau decizia împreună de a se despărți, fie din cauza unor conflicte sociale, moartea conducătorului etc. Tind să trăiască în apropiere chiar şi după ce se despart.

  Adultii fac un scut pentru a proteja puii de atacurile leilor,iar atunci cand un pui plange,intreaga turma il alinta.

  Au sentimente aproape umane:rad,plang si se joaca.

  Creierul lor cantareste 5 kg.

  Un elefant adult are nevoie de 300 kg de mancare pe zi si 160 litri de apa.Pot simti apa de la peste 15 km distanta,de altfel in sezonul secettos ei calatoresc sute de kilometrii in cautarea apei.

  Se pare ca elefantii ca si cainii,sunt singurele animale care inteleg indicarea cu degetul.

  Deoarece digera doar 40% din cantitatea ingerata, aceste animale consuma cantitati enorme de hrana (de 5 ori greutatea corporala) si beau pana la 200 litri de apa pe zi.

  Cea mai scumpa cafea este cea prelucrata din excrementele lor,ajung la 1200 de dolari kilogramul.

  Speranta de viata in salbaticie este de 60 de ani.In Kenya exista o femela,care dupa lungimea coltilor avea 60-65 de ani si se numea Dida,care a decedat din cauze naturale anul trecut.

  In ultimii 30 de ani populatia de elefanti a scazut cu peste 70%,din cauza defrisarilor,secetei,braconajului,elefantilor fiindu-le aproape imposibil sa mai traiasca in afara parcurilor protejate.

  Dacă mergeți în Thailanda/Sri Lanka sau alte destinații exotice, evitați locurile unde puteţi interacționa atât de aproape cu elefantii,deoarece pentru a fi imblanzite aceste superbe mamifere au fost batute ani la randul cu betele sau s-au folosit electrosocuri pentru domesticirea lor.

  sursa foto:stiri tvr

  spot_img