15.5 C
Bacău
sâmbătă, iunie 15, 2024
More
  ISTORIEAlexandru Cel Mare-marele cuceritor

  Ultimele articole

  Alexandru Cel Mare-marele cuceritor

  Alexandru s-a nascut la 20 sau 21 iulie I.Hr. la Pella,capitala regatului macedonean,rod al casatoriei regelui Filip al II -lea cu Olimpia,fiica lui Neoptlem I al Epirului.

  A fost educat chiar de Aristotel,iar la varsta de 16 ani tatal sau l-a facut asociat la guvernare,imediat conducand batalia de la Cheronea.A fost numit guvernator al Traciei,dar in urma unui conflict cu tatal sau care se recasatorise cu o nobila din Macedonia,a fost exilat impreuna cu mama in Epir.

  Tatal lui Alexandru a fost un stralucit conducator si cuceritor,prin numeroase incursiuni ale armatei sale si prin diverse reorganizari,Filip a reusit intr-un timp foarte scurt sa transforme regatul periferic al Macedoniei in principala putere de la est de Imperiul Persan.

  Dupa moartea lui Filip,asasinat de catre garda sa personala Pausanias,Alexandru desi savarsise fapte marete pe campul de lupta,a trebuit sa atace si sa distruga Teba,sa inabuseasca nazuinta de independenta a oraselor,sa inabuseasca aliante politice si sa ucida orice mostenitor al familiei regale cu eligibilitate pt tron.

  Până în anul 327 î.en, Alexandru a controlat imperiul persan și și-a concentrat atenția asupra Indiei. Planul lui Alexandru de a traversa râul Gange a fost oprit când trupele sale s-au răzvrătit; jumătate au fost trimiși la Susa pe nave, în timp ce ceilalți au cucerit triburi în timpul călătoriei lor.

  • A extins imperiul la 5.200.000 km 2, ceea ce face cel mai mare stat din timpul său
  • A fondat o perioadă elenistică, în care imperiul pe care la extins a rămas sub influența Greciei de sute de ani, răspândind astfel cultura, limba și populația greacă în fostul imperiu persan.
  •  A fost unul din cei mai străluciți conducători de oști. A știut să analizeze psihicul uman pentru a-și anticipa inamicii. A recunoscut importanța progresului tehnologic în război și a investit pentru a avea întotdeauna avantajul echipamentului militar. Pe plan militar a fost un om de geniu pe care puțini l-ar putea întrece. A reușit cu o armată mică să răstoarne un imperiu uriaș. Iar dacă soldații săi ar fi avut în continuare dorință de luptă ar fi cucerit tot pământul.

  Totusi,la 13 iunie,cu doar o luna inainte de a implini 33 de ani,Alexandru a murit subit de febra in palatul regelui Nabucodonosor al II-lea din Babilon.

  sursa foto:gazeta dambovitei

  spot_img