Bolile cronice sunt afecțiuni care se manifestă pe perioade îndelungate de timp.Boala cronica este o boala persistenta in care simptomele se instaleaza treptat.
Cu un diagnostic precoce si cu tratament sustinut foarte multe boli cronice pot ramane,fara simptome vizibile-pacientul nu simte ca este bolnav,dar nu sunt NICIODATA REVERSIBILE ,cu exceptia unor infectii bacteriene si a unor cancere.
Un studiu din 25 octombrie 2024,publicat pe Nature.com,sectiunea Nutrition and Diabetes,face legatura intre mancatul tarziu si intoleranta la glucoza,mai exact diabetul,independent de cata grasime corporala are persoana,de cate suplimente farmaceutice ia de-a lungul zilei sau ce tipuri de alimente se consuma.
Studiul a fost realizat pe un esantion de 26 de persoane,intre 50 si 75 de ani,dupa 10 ore de post negru,cu masa de grasime diferita,o parte dintre acestia care obisnuiau sa manace mai tarziu de ora 17,iar o parte care obisnuiau sa manace pana in ora 17.
Ceea ce a mai stabilit acest studiu este faptul ca si cei cu pre-diabet ,cu tratament asociat sunt supusi riscului de a dezvolta diabet daca manaca dupa ora 17.
Sfaturi cu alimente de consumat si alimente de evitat evitat in functie de afectiune:
-in boli asociate cu problemele tiroidei ar trebui să limiteze consumul de soia și produsele derivate,alimentele crucifere, precum broccoli, varza și conopida, consumate în cantități mari și în stare crudă, pot inhiba absorbția iodului si glutenul.
-In bolile cardiovasulare,restricționarea consumului de alcool și tutun, controlul greutății,citricele, produsele bogate în cacao și ciocolata neagră conțin concentrații mari de flavonoide legate de reducerea riscului de boală cardiovasculară;Resveratrolul este un antioxidant polifenolic care se găsește în fructe precum strugurii, murele, roșiile, coacăzele roșii și afinele.
Renunta la fainoase, grasime, rantasuri, alimente bogate in grasime animala, dulciuri.Renunta la sare sau inlocuieste-o cu sare medicinala (pe baza de clorura de potasiu)

–Boli respiratorii cronice
Alege uleiul de masline, uleiul de porumb si uleiul de rapita – in locul grasimilor trans sau saturate – pe care le gasesti in unt, untura si alimente prajite.
Si limitarea aportului de sare te poate ajuta sa respiri mai usor. Sarea si alimentele sarate determina organismul sa retina fluidele, iar fluidele corporale in exces ingreuneaza respiratia.

-In diabetul zaharat este esential sa se evite alimentele ultra-procesate: cele bogate în grăsimi trans (snacksuri, alimente prăjite), brânza topită, mezelurile; alimentele bogate în grăsimi saturate: carne grasă, cârnați, untură, smântână; alimentele bogate în sare.In loc de dulciuri, alegeti fructe delicioase precum mere, fructe de padure, pere sau portocale si evitati chiar si sucurile 100% din fructe.Alte alimente interzise in diabetul zaharat tip 2 sunt cele care contin amidon rafinat, cum ar fi orezul alb si orice preparat din faina alba, cum ar fi painea alba si pastele.Consumati carnea de pui sau curcan fara piele, pestele si crustaceele, muschiul de porc si carnea slaba de vita.

In depresie si/sau anxietate -in primul rand,ca in toate celelalte afectiuni este primordial să mănânci la ore fixe și să ai trei mese pe zi și două gustări. Înfometarea duce la scăderea glicemiei, care vine la pachet cu o serie de simptome ce pot fi confundate cu anxietatea.Zahărul rafinat acționează precum un stimulent pentru creier și organism,deci ar trebui inlocuit cu fructe si nu sucuri naturale de fructe deoarece acestea nu au fibra intreaga.Trebuie evitate alimentele care declanseaza balonarea,greata sau varsaturile,precum produsele lactate foarte grase sau anumite crucifere(varza,brocoli,conopida) nepreparate termic,deoarece orice stare de rău fizic declanșează o furtună de gânduri negre.

După sistemul afectat, avem:
- boli cardiovasculare: boli de inimă, accident vascular cerebral;
- boli respiratorii: astm, BPOC, emfizem;
- boli metabolice: diabet zaharat, obezitate;
- boli neurologice: Alzheimer, Parkinson, epilepsie;
- boli musculo-scheletice: artrită, osteoporoză;
- boli mintale: depresie, anxietate, tulburări de personalitate;
- cancer.
După severitate:
- boli cronice ușoare, care pot fi gestionate cu ușurință prin modificări ale stilului de viață și medicamente ocazionale;
- boli cronice moderate, care necesită un management mai riguros, cu medicamente regulate și monitorizare medicală frecventă;
- boli cronice severe, care pot avea un impact semnificativ asupra calității vieții și pot necesita îngrijire specială sau spitalizare.
Toate bolile cronice nu sunt transmisibile,cu exceptia Sida/HIV,Hepatita C,Tuberculoza.