5.5 C
Bacău
joi, aprilie 18, 2024
More
  BiochimieVIRUSII

  Ultimele articole

  VIRUSII

  ARMELE BIOLOGICE IN EPOCA MODERNA

  Virusul nu este o fiinta vie,intrucat nu produce energie si nu consuma hrana,el paraziteaza celula vie si se multiplica prin inmultirea celulelor parazitate.

  Virusii sunt de 100 de ori mai mici decat bacteriile.

  Contine ADN sau ARN si este invizibil la microscop.ARN-ul unindu-se cu o proteina formeaza virusul.

  Ca marime un virus este mai mic decat o bacterie.

  Virusii provoaca multe boli la plante(mozaicul de tutun),animale(rabia-la animale saslbatice,dar si de ferma,in special transmisa in India de catre liliac) dar si la om( gripă, rujeolă, variolă, poliomielită, oreion, rabie, febră galbenă,SIDA,etc).

  Dmitri Iosifovici Ivanovski,in anul 1892,a vazut ca prin filtrarea frunzelor de tutun bolnave,acestea continuau sa imbolnaveasca plantele sanatoase.

  S-au descoperit peste 1000 de tipuri de virusi,cu forme sferice,filamentoase,cu forma de tija,de glont,poliedre si virusii cu membrana proteica atasati de ADN sau ARN.

  Ca si actiune,ei procedeaza asa:

  -dupa ce celulele parazitate mor,virusii parasesc in acelasi timp spatiul printr-o explozie si paraziteaza alte celule vii.

  -virusii parasesc treptat celula vie pentru ca aceasta infectata sa se poata multiplica dand astfel nastere mai multor virusi.

  -virusii ce paraziteaza celula,se desprind de acesta,dar lasa materialul genetic,pt ca aceasta sa se poata inmulti fara a fi atacata de sistemul imunitar sau de bacterii macrofage alertate.

  Armele biologice cu virusi au fost create cu scopul de a provoca mortalitatea umana,imbolnaviri in masa sau distrugeri agricole.

  Virusii cauzează boli precum variola, frigurile galbene şi febra hemoragică.

  „Avantajul” acestor arme biologice este acela ca pot fi produse cu usurinta si distribuite prin alimente,bauturi,chiar si fenomene meteo.

  Evolutia bolilor infectioase,ca in cazul gripei aviare,reprezinta un subiect foarte preocupant pt Academia Nationala de Stiinte a SUA si pt Administratia Americana,deoarece desi aceasta nu se poate transmite de la animal la om,decat in cazul unei imunitatii foarte scazute suprapusa pe o afectiune de natura infectioasa,probabilitatea unei mutatii naturale este ingrijoratoare.

  Poluarea are o legatura imensa in succesul utilizarii armelor biologice,deoarece imunitatea populatiilor din zonele poluate este scazuta.

  La sfarsitul anilor 1970,Rusia urmarea dezvoltarea armelor ce utilizau variola.

  Astazi cand se stiu foarte multe lucruri despre ADN si este posibila manipularea si modificarea lui,cand biotehnologia ia amploare,oamenii de stiinta lucreaza intens la producerea vaccinurilor pt contracararea efectelor eventualilor agenti patogeni.

  Doctorii virusologi sunt de o importanta vitala,intrucat aceasta ramura a medicinei trateaza afectiuni cauzate de virusi ca:conjunctivite,rinite,faringite,afectiuni cutanate si bucale si boli cu transmitere sexuala.

  sursa foto:wikipedia

  spot_img