6 C
Bacău
joi, aprilie 18, 2024
More
  CercetareCERCETAREA SI ANIMALELE

  Ultimele articole

  CERCETAREA SI ANIMALELE

  Progresul medicinei pe partea de diagnosticare,evolutie si testare se datoreaza in mare parte folosirii vertebratelor in laboratoarele de testare.

  In anul 2005,la nivelul tarilor Uniunii Europene se folosisera peste 10 milioane de animale pentru experimente.

  Considerentele etice,reprezentate de numeroase organizatii internationale ce au in vedere renuntarea la unele experimente,considerate inutile din moment ce un numar mare de teste se pot efectua pe culturi de celule.

  Trist este ca pe animalele de laborator cum ari :sobolanii,iepurii,soarecii,etc,inca se face disectia pe viu,considerandu-se ca daca acestea nu produc sunete de durere,nici nu simt.

  De aceea se incearca inlocuirea treptata a animalelor vertebrate cu cele nevertebrate.

  Autoritatile veterinare sunt cele care dau avizul pt activitatile de cercetare in tari precum Franta,Germania,Suedia,Elvetia si Spania.Daca acest aviz intampina obiectiuni din partea organizatiilor si asociatiilor pt drepturile animalelor,activitatea de cercetare poate fi cel mult intarziata.

  In toate tarile din Europa,cu exceptia Romanie,exista si organizatii non-profit,care gestioneaza si creeaza platforme privind gestionarea metodelor alternative de testare.

  Animalele sunt fiinte care simt durerea si de aceea trebuie strict controlata necesitatea absoluta a testarii asupra lor,precum si evitarea unor suferinte inutile,acesta fiind un marker important al nivelului de empatie si civilizatie al omului,fie el si de stiinta.

  In anul 1957 a fost semnat Tratatul de instituire a Comunitatii Economice Europene(CEE),ocazie cu care au luat nastere mai multe programe de cercetare in domeniul biotehnologiei,energie si mediu.

  Biotehnologia are o ramura dedicata imbunatatirii calitatii carnii si a produselor derivate din animale,prin care acestea sa consume mai putine resurse,sa imbunatateasca calitatea acestora si sa fie mai putin susceptibile la imbolnaviri.

  Directiva 98/44/CE privind protectia juridica a inventiilor in biotehnologie ne garanteaza protectia privind clonarea umana,procedeele care modifica identitatea genetica umana,utilizarea embrionilor umani si procedeele de modificare genetica care pot produce suferinta animalelor.

  Legi,tratate,convetii,organizatii non-profit,asociatii si organizatii sunt.Punerea in aplicare,respectarea lor si intelegerea implicatiilor pt interesul major al umanitatii are o valoare morala,nu doar legislativa,dependenta de constientizare.

  sursa foto:raportuldegarda
  spot_img