-1.1 C
Bacău
vineri, februarie 7, 2025
More
    BiochimieBerea-istoric,beneficii si contraindicatii

    Ultimele articole

    Berea-istoric,beneficii si contraindicatii

    ”Cel care a inventat berea a fost un om înţelept.” (Platon)

    Berea a aparut acum aproximativ 6000 de ani,probabil dintr-un accident.asa cum se intampla u majoritatea marilor inventii gastronomice.Posibil ca niste paine sa fi fost udata si apoi uitata,sa fi fermentat.

    Iata reteta incasa:

    -se ia un cazan încãpãtor, se umple cu apã, se lasã la soare sã se încãlzeascã. Apoi mai multe femei mestecã porumb pânã când acesta devine o materie vâscoasã, care este apoi scuipatã în cazanul cu apã caldã şi tot amestecul plin de cocoloaşe lãsat sã fermenteze acolo câteva sãptãmâni. Delicios, nu?  

    Cele mai vechi descoperiri despre bere sunt din Iranul de Vest,Mesopotamia din antichitate,iar mai apoi in Egiptul antic.

    Faimoasa “lună de miere” îşi are rădăcinile în obiceiul sumerienilor de a da tinerilor căsătoriţi bere îndulcită cu miere cât să le ajungă o lună”, transmite sursa citată, de altfel exista o imagine care înfãţişeazã o femeie sumeriana consumând bere în timpul actului sexual…  

    Primul impozit pe alcool a fost introdus de Cleopatra,deoarece avea nevoie de bani pentru constructia de piramide.

    Berea a fost considerata un aliment inca din antichitate,deoarece era grasa si avea foarte putin alcool.

    Cei mai interesati de consumul de bere vor fi galii,care sunt si inventatorii butoiului,ce permite conservare,filtrarea si manipularea mai usoara a unor cantitati mari de bere.

    In secolul VIII, hameiul – planta recunoscuta pentru proprietatile antiseptice – isi face aparitia in fabricarea berii. In acest moment fabricarea devine o arta subtila in care calugarii saxoni se disting ca adevaratii experti si pana in secolul XII vor percepe taxe de la toti cei care ar fi vrut sa produca bere.

    Inca din antichitate,femeile au fost cele care s-au ocupat cu fabricarea berii.

     În 1336, în orașul München existau inspectori ai berii, iar în 1516, în Bavaria, a fost introdusă o lege care reglementa strict conținutul berii bavareze: doar orz, hamei și apă. Aceasta este, de fapt, și cea mai veche reglementare cu privire la siguranța alimentară din istorie.

    Dar berea poate produce pagube şi o scarã mult mai mare. De pildã, la o berãrie dn Londra anului 1814, a sãrit în aer un cazan care conţinea 100.000 de galoni de bere care a invadat periferiile mai sãrace, distrugând douã case şi o cârciumã, dar şi omorând nouã oameni. Totuşi, unul dintre aceştia şi-a provocat singur moartea, pentru cã ademenit, ca mulţi alţii, de alcoolul gratuit care a nãvãlit pe canalele de scurgere, a exagerat puţin, ajungând în comã.

    In 1857 Louis Pasteur descopera microorganisme,care vor ajuta in producerea unei beri mai limpede,mai sanatoasa si de calitate.

    In timpul prohibitiei din America,bazandu-se pe o portita din lege,doctorii prescriau bereau ca si produs medicinal.

    In Australia în 2001 în jurul zilei de Paşti un camion care transporta bere s-a rãsturnat într-un râu, toatã încãrcãtura scufundându-se. auzind despre accident, oamenii s-au adunat acolo, unii s-au îmbrãcat în costumele de scafandru şi şi-au petrecut tot weekend-ul încercând sã recupereze preţiosul lichid. Ceea ce au şi fãcut, unul dintre ei chiar reuind performanţa de a intra în posesia a 4000 de sticle.

    Beneficiile berii:

    -Scade colesterolul

    -Berea are un conținut ridicat de siliciu, despre care se știe că mărește densitatea la nivel osos

    -Previne infarctul-datorita in principal sarurilor minerale (berea contine potasiu si magneziu in concentratii ridicate), dar si datorita vitaminelor din complexul B si carbohidratilor continuti.

    -Îmbunătățește memoria,in cantitati moderate

    -Favorizează eliminarea pietrelor la rinichi

    -Este o sursă importantă de vitamine, având un conținut ridicat de vitamina B1, vitamina B2, vitamina B6 și vitamina B12.

    -Tratează insomnia

    -Previne formarea cheagurilor de sânge

    -Ingredientele din bere au efecte benefice asupra stresului și anxietății.

    Contraindicatii:

    -aduce un plus constant de calorii

    -stimuleaza pofta de mancare

    -deshidrateaza (fiind un puternic diuretic)

    -poate contine aluminiu(aluminiul in exces are efect neurotoxic puternic)

    –alcoolul din bere poate duce la un risc crescut de anumite tipuri de cancer (cum ar fi cancerul de sân și colorectal)

    spot_img
    72,866FaniÎmi place
    127CititoriConectați-vă
    239CititoriConectați-vă
    spot_img

    Nu ratati