15.5 C
Bacău
sâmbătă, iunie 15, 2024
More
  AnatomieSISTEMUL OSOS-COLOANA VERTEBRALA SI PROBLEMELE EI

  Ultimele articole

  SISTEMUL OSOS-COLOANA VERTEBRALA SI PROBLEMELE EI

  Corpul nostru are un sistem osos care are rolul de a proteja organele si de a sustine organismul.

  Sistemul osos se dezvolta pana la varsta de 30 de ani.Densitatea capatata in tinerete este cea care va determina daca adultul sau varstnicul va avea probleme de osteoporoza sau de fragilitate si de fracturi.

  Metoda diagnosticarii tine de o analiza numita Osteodensiometria total neinvaziva.

  Ca preventie se iau urmatoarele masuri:aport de calciu si vitamina D suficient inca din copilarie,mese regulate,evitarea accidentarilor,mese regulate,miscare,reducerea consumului de sare si alcool,renuntarea la fumat.

  Coloana vertebrala,denumita popular sira spinarii,este formata din vertebre,ligamente si disc intervertebral.Exista 33-34 de oase vertebrale.

  Vulnerabilitatea coloanei consta in pierderea elasticitatii si a volumului nucleului pulpos al discului intravertebral.Compensarea acestei slabiciuni vine din intarirea musculaturii paravertebrale prin exercitii corecte,de lunga durata.

  Terapia Vojta,este o metoda noua ce poate fi folosita incepand cu sugarii si pana la o varsta inaintata.Acesta terapie consta in aplicarea unor stimuli,in anumite pozitii,care au ca raspuns o reactie spastica,involuntara pe trunchi si extremitati.

  Terapia cu antiinflamatoare,doar la recomandarea unui medic:

  • Acetaminofenul poate ameliora durerile de intensitate moderata din zona lombara. Acesta se poate lua fara prescriiere medicala, insa este recomandat de a citi prospectul inainte de utilizare.
  • Medicamentele nesteroidiene (ibuprofen si aspirina) au efect analgezic si antiinflamator. Acestea pot fi folosite pentru calmarea durerilor lombare si cervicale. Medicamentele nesteroidiene sunt antiinflamatoare.
  • Relaxantele musculare sunt de ajutor atunci cand apar spasmele musculare asociate cu durerile de spate. Din pacate, insa, aceestea au efecte adverse precum o stare accentuata de somnolenta.
  • Analgezice opiacee, aceeste medicamente sunt extrem de puternice si sunt folosite numai in cazul in care nici un alt medicament nu a avut efect in tratarea durerilor lombare.
  • Antidepresivele uneori pot fi folosite si in tratarea durerilor cronice, asa ca pot fi recomandate de medic pentru tratarea durerilor de spate. Daca durerea de spate coboara pe picior, tratamentul cu antidepresive ar putea ameliora durerile doar in cateva saptamani.
  • Injectiile pe baza de steroizi sunt recomandate de uni medici pentru tratarea dorsalgiei joase, insa studiile facute in domeniu nu au confirmat inca eficienta acestuia.
  • Cremele cu efect antiinflamator sau cu efect de relaxare asupra muschilor sun recomandate in special in caz de tensiune sau intindere musculara. Cremele antiinflamatoare pot fi cumparate sau folosite fara recomandarea medicului. Efectul acestora este imediat, insa din pacate nu este de durata. In general durerea revine dupa ce efectul cremei dispare.
  • Tratamente naturiste cu extract de Arnica Montana,grasime de rechin,extract de rasina Boswellia
  • Meditatia,care pt unii se pare ca functineaza
  • Kinetoterapia
  • Terapia cu Soleve-care consta in aplicare unor impulsuri electrice

  CAND HERNIA ESTE RUPTA IN CANAL SAU DACA EXISTA O TUMORA OPERATIA NU POATE FI INLOCUITA CU NICI O TERAPIE!

  spot_img