20 C
Bacău
joi, iunie 19, 2025
More
    StiriLemnul-de la origini pana in casa

    Ultimele articole

    Lemnul-de la origini pana in casa

    Lemnul este unic – atât din punct de vedere vizual, cât și datorită proprietăților sale.

    Un soi de lemn este considerat a fi lemn de esență moale dacă densitatea sa uscată (densitatea lemnului uscat) este mai mică de 0,55 grame pe centimetru cub.

    Materialele fibroase lemnoase sunt produse din lemn prelucrate industrial. Caracteristicile acestora le depășesc, de obicei, pe cele ale lemnului original. Nu degeaba sunt utilizate în domenii foarte solicitate. Printre materialele fibroase lemnoase se numără, de exemplu, plăcile OSB, plăcile MDF, plăcile de cherestea etc.

    In schimb,emnul de esență tare care provine din arbori cu creștere lentă precum stejarul, frasinul, fagul, nucul, mahonul, cât și altele, are o rezistență la uzură și o densitate excepțională.

    Ulmul, un membru magnific și emblematic al familiei Ulmaceae, a fost un simbol al forței, rezistenței și frumuseții naturale de secole,cu o istorie bogată, specii diverse și o gamă largă de caracteristici.

    Ulmii au o semnificație istorică în România,multe orașe din România au bulevarde mărginite de ulmi maiestuoși.

    Ulmul a jucat un rol notabil în istoria construcțiilor navale datorită calităților excepționale ale lemnului său, ceea ce l-a făcut o alegere preferată pentru construirea de nave și bărci în diferite părți ale lumii. Combinația unică a lemnului de ulm de rezistență, durabilitate și rezistență la degradare l-a făcut deosebit de potrivit pentru aplicații maritime.

    Tot din acest motiv, lemnul de ulm s-a folosit aproximativ 500 de ani, pana in anii 1800, la realizarea conductelor de apa, jgheaburi si mori de apa.In concluzie sunt foarte potriviti pentru constructii exterioare:foisoare,padocuri,pontoane,etc.

    La nivel de arta, lemnul gaseste rezonante deosebite, pentru a aduce emotie si frumusete in viata omului. Obiecte de arta din lemn au fost realizate din cele mai vechi timpuri, incepand cu animalele totem din vechile civilizatii indiene, dar si sculpturi clasice, moderne sau abstracte. Instrumentele muzicale pun in evidenta acustica unica a lemnului, evidentiata printr-o multitudine de instrumente cu coarde, de suflat sau de percutie. Alegerea esentei de lemn are o importanta deosebita in acustica si tonul fiecarui instrument muzical.

    Ultimele păduri virgine ale Europei

    În timp ce suprafața defrișată în pădurile europene a rămas relativ constantă până în 2015, aceasta a crescut cu aproape jumătate între 2016 și 2018, la 49 la sută. Numărul copacilor tăiați a crescut și el cu aproape 70 la sută.

    Potrivit imaginilor din satelit, tendința de defrișare este deosebit de proastă în Scandinavia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Belarus și Rusia, precum și în sudul Franței, Spania și Portugalia. Doar Germania, Belgia, Țările de Jos și Danemarca nu sunt afectate de creșterea defrișărilor.

    În 2020, în România erau încă înregistrate 6.930.000 de hectare de pădure. Unele părți din această vastă întindere găzduiesc copaci vechi de câteva sute de ani, în timp ce în restul Europei fagul comun a dispărut aproape. Acesta este motivul pentru care Unesco a declarat aceste păduri de fag drept „moștenire a omenirii” în 2007, iar UE a declarat o mare parte din aceste păduri virgine drept zonă protejată „Natura 2000”.

    În 2018, aproximativ 18 milioane de metri cubi de lemn au fost tăiați legal și alte 20 de milioane ilegal. Rezultatul este o pădure în continuă micșorare. Deși aceasta este casa multor specii de animale pe cale de dispariție și trebuie păstrată în întregime, tot în perspectiva crizei climatice iminente.

    Majoritatea și cele mai mari fabrici de cherestea din România, care necesită din ce în ce mai mulți bușteni pentru prelucrare – mult mai mulți decât ar putea fi tăiați vreodată legal – sunt conduse de austrieci.

    Acestea sunt, conform Atlasului, fiicele companiilor de cherestea HS Timber (fostă Schweighofer ), Kronospan și Swiss Krono deținute de familia Kaindl și de gigantul tirolez din lemn Egger. Toate trei au fost condamnate la amenzi de milioane de euro în România în ianuarie 2021.

    Un raport publicat in anul 2024, de organizația de mediu Greenpeace arată că lemnul din pădurile seculare ale României, inclusiv din arii protejate, ajunge să fie folosit de producătorii de mobilă care aprovizionează gigantul suedez IKEA.

     Mulți furnizori nu livrează lemnul la gatere direct de la o pădure comercială, dar îl duc în schimb la spații de depozitare. Acolo, ei pot să amestece lemnul tăiat legal și ilegal, asta înainte să fie declarat curat și livrat gigantului din domeniul exploatării forestiere. În cazul Schweighofer, el spune, acest lucru le permite să treacă de sistemul GPS de urmărire a camioanelor, din moment ce acesta din urmă înregistrează doar drumul de la spațiul de depozitare la gater. Mai mult decât atât, Schweighofer continuă să achiziționeze lemn de la furnizori care exploatează pădurile din parcurile naționale.

    Pe de alta parte,forestierii atrag atenția că sectorul se află în cea mai gravă situație din 1990 până în prezent. Sub pretextul stopării defrișărilor, din 2016 se tot iau măsuri pentru blocarea acestei industrii, în avantajul firmelor concurente din Austria și Germania, de la care am ajuns să importăm lemnul. Deși suprafața împădurită din România a crescut semnificativ, Comisia Europeană a blocat finanțarea sectorului forestier din țara noastră. Pe de altă parte, sabotajul vine și din interior, dat fiind că autoritățile au blocat, deliberat sau din incompetență, exploatarea lemnului.

    spot_img
    72,585FaniÎmi place
    127CititoriConectați-vă
    239CititoriConectați-vă
    spot_img

    Nu ratati

    Abonează-te la newsletter

    Fii la curent cu tot ce e nou. Abonează-te la newsletterul nostru.