BOLI ASOCIATE:ACIDITATE,ULCER,BULIMIE
Stomacul este un organ intern al corpului,cu rol in digestia alimentelor,care este separat de esofag prin orificiul cardial,iar de intestinul subtire este separat de orificiul piloric.
Orificiul cardial sau cardia are rolul de a trimite bucatile de alimente din esofag spre stomac si IMPIEDICA REFLUXUL GASTROESOFAGIAN.
Stomacul este acoperit cu o membrana seroasa si are sub aceasta 3 straturi de musculatura neteda,care prin miscari peristoloice si peristaltice executa digestia,cu ajutorul enzimelor secretate de pancreas,ficat si glande salivare.Practic digestia incepe odata cu introducerea alimentelor in gura,de aceea mestecatul si nu inghititul nemestecat,declanseaza productia de enzime.Astfel,materia prima(hrana) se transforma in vitamine,minerale si nutrienti.
Sucul gastric contine apa,mucus,acid clorhidric,ioni si enzime.
Fructele se digera in jumatate de ora,carnea in 4 ore si fast food-ul in 10 ore.
Substantele nutritive din alimente sunt digerate intr-o anumita ordine si cu viteze diferite, in locuri diferite din tractul digestiv. De exemplu, digestia amidonului – si a glucidelor in general – incepe in gura, cea a proteinelor incepe in stomac, dar se continua in intestinul subtire si in cel gros.
Refluxul gastroesofagian este provocat de iritatia in esofag de catre continutul de bila sau al stomacului,cauzand greata,varsaturi,arsuri,dificultatea de a inghiti sau senzatia de durere in piept.
Ulcerul este produs in general de infectia cu bacteria Helicobacter Pylori,fumat,consum mare de alcool si inseamna prezenta unei rani in mucoasa gastrica.
Bulimia este o afectiune psihica,care determina aparitia tulburarilor de alimentatie, fiind caracterizata prin mancatul compulsiv a unor cantitati insemnate de alimente urmat de provocarea vomei de frica cresterii in greutate.Acest obicei duce la boli de inima,boala de reflux gastroesofagian,deshidratare,boli ale rinichilor,afectarea dentitiei,precum si balonare,constipatie.
Alte posbile probleme ale sistemului digestiv pot fi provocate de consumul de alimente foarte calde sau foarte reci,sau chiar si de banalul sughit. In cea mai mare parte, acesta este inofensiv si se rezolva in scurt timp, dar exista cazuri destul de rare, cand acesta poate persista de la cateva ore, la cateva zile si chiar saptamani. Cel mai probabil, sughitul apare atunci cand stomacul este plin, dupa o masa consistenta sau dupa consumul de alcool. Pentru sughit se recomanda multe lichide si alimente care sa nu puna presiune pe tractul digestiv. In plus se recomanda ca masticatia sa se faca atent si in inghitituri mici.
Diagnosticul ulcerului gastric se face pe baza endoscopiei digestive superioare EDS care prin utilizarea unui tub flexibil numit endoscop, permite vizualizarea leziunilor si atunci cand este cazul biopsierea mucoasei gastrice pentru indentificarea infectiei cu H.pylori (interventia se realizeaza dupa administrarea unui anestezic local care sa usureze pasajul esofagian al endoscopului). Radiografia cu tranzit baritat este si ea utila prin detaliile cu privire la defectele de umplere ale stomacului pe care le ofera.
Orice gastrita cronica trebuie tratata,intrucat poate duce la aparitia unor formatiuni maligne.