Octavian Paler spunea că „Fericirea nu înseamnă să ai ceea ce dorești, ci să dorești ceea ce ai“.
Conform definitiei,fericirea este o stare generala de bine,de sentimente placute,pozitive,caracterizata printr-o bucurie intensa.
Potrivit numeroaselor studii,cele mai fericite persoane sunt cele care au relatii stranse cu familia,sunt optimisti si increzatori in sine.
S-a remarcat ca oamenii in varsta sunt mai fericiti,deoarece ei nu se mai infurie asa usor si nu sunt anxiosi.
Oamenii cei mai inteligenti ai lumii au spus:
„O viaţă fericită nu poate exista fără o anume cantitate de întuneric.” (Jung)
„Nu numai o durere îţi poate tulbura o fericire, ci şi altă fericire.” (Lucian Blaga)
„Fericirea nu constă în a fi iubit. Fiecare fiinţă umană are iubire pentru ea însăşi, şi totuşi, sunt mii care trăiesc o existenţă damnată. Nu, faptul de a fi iubit nu-ţi aduce fericirea. Dar a iubi, aceasta este fericirea.” (Hermann Hesse)
„Credem că fericirea derivă dintr-un loc în care am fost odată fericiţi. Adevărul este că fericirea derivă din noi înşine.” (Franz Schubert)
Banii nu aduc fericirea și nu contribuie la aceasta, dar pot cumpăra timpul, iar cei oamenii fericiți aleg să aibă timp să-l petreacă făcând ce le place și în compania celor cu care se simt bine,” a subliniat psihoterapeutul Meri Pirigoi.
Se pare,conform unor studii efectuate in 2017,ca fericirea data de dobandirea banilor exista,dar la un moment dat,pe masura ce veniturile cresc,fericirea se afla intr-un platou,deci dobandirea mai multor bani aduce fericirea pana la un anumit nivel,nivelul stabilit fiind de 200.000 de dolari pe an.
Fericirea anulează frustrările, resentimentele, ranchiuna, invidia, ura, dorința de răzbunare. Un om fericit este un om bun, plin de empatie, un om care iubește cu patimă locuri,oameni și animale și tot ce îl înconjoară.
Fericirea presupune sa faci lucruri care iti plac,sa iti formulezi dorinte realiste,sa aplici si in viata ta valorile morale si religioase in care crezi,sa schimbi ceea ce nu iti place,sa te bucuri de ceea ce ai deja,sa nu traiesti cu frustrari legate de ceea ce nu poti schimba,interactiunea frecventa cu familia si sa zambesti cat mai mult.
Fericirea implica un efort sustinut,nu vine de la sine.Trebuie sa stii sa vezi lucrurile care iti aduc fericirea,sa nu le ignori,ci sa le savurezi,sa le pastrezi in suflet cat mai mult,sa nu dai drumul la acest sentiment placut,sa il tii viu in suflet cat mai mult,indiferent de cat de marunt este lucrul care iti aduce acest sentiment minunat in creier si in inima,caci da,fericirea este un puternic stimulent cerebral.