Plantele carnivore,dat fiind ca traiesc in soluri sarace,au fost nevoite sa isi adapteze modul de hranire prin consumul de animale,insecte,protozoare si miriapode.
Ele atrag in capcana prin colorit sau miros,acolo secretand enzime si bacterii pt digestie.
Cateva dintre plantele carnivore se gasesc si in Romania:
1-otratelul de balta(Utricularia Vulgaris) ,care se gaseste in special in Delta Dunarii,traieste pe luciul apei,fara a avea radacinile fixate in sol.Are o floare foarte frumoasa de un galben aprins.Capcana ei este de forma unui saculet cu capac,plin cu aer.Cand o insecta se afla deasupra plantei,acesta isi deschide capacelul arunca aerul si apa de deasupra intra impreuna cu insecta in capcana.Astfel poate sa prinda si 100 de gaze pe zi.
2-roua-cerului(Drosera Rotundifolia)-in comuna Belis,exista o rezervatie naturala de 46 de hectare,la Molhasul Mare de la Izbuc,unde traieste in ochiurile de apa acesta rara planta.Denumirea vine de la aspectul tentaculelor,care seamana cu roua diminetii.Atrage insectele care raman prizoniere in tentaculele lipicioase,apoi acestea se inchid si inauntru incepe dizolvarea prazii.
Charles Darwin a scris primul tratat despre plante carnivore.
In lume exista peste 600 de specii.
Darlingtonia Californica-este asemuita cu o cobra ce pandeste in tacere,deoarece isi captureaza prada in liniste si cu rapiditate.
Drosera Capensis,este o planta cu flori frumoase si un parfum imbietor.Ea isi omoara prada cand acesta inca este in zbor.
Hippomane Mancinella-este un copac a carui seva provoaca iritatii grave ale pielii si chiar arsuri.Fructele lui seamana izbitor cu merele,dar sunt mortale,Chiar si lemnul acestuia daca este ars,fumul degajat este toxic.
Puya Chilensis a dezvoltat o tehnica diabolica:oile care se prind si se incalcesc in ramurile ei,mor de sete si astfel devin hrana pt aceasta planta.
Nepentes si Triphyophyllum pot ajunge la inaltimi de cateva zeci de metri si se hranesc cu pasari,broaste,soareci si animale medii si mici.
Cele mai multe plante carnivore se gasesc in America,deoarece prefera zonele mlastinoase.