-2.2 C
Bacău
joi, ianuarie 16, 2025
More
    ISTORIEPresedintii României-prerogative si scandaluri.

    Ultimele articole

    Presedintii României-prerogative si scandaluri.

    Preşedintele României reprezintă statul român şi este garantul independenţei naționale, al unităţii şi al integrităţii teritoriale a ţării. Preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice. În acest scop, Preşedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate. (Articolul 80 – Constituţia României) 

     Un român care se doreşte preşedinte are nevoie, pentru a deveni oficial candidat, de 200.000 de semnături de la tot atâţia cetăţeni cu drept de vot, pe listele de susţinere.

    Președintele României trebuie să își motiveze refuzul în îndeplinirea uneia dintre atribuțiile sale.

    Președintele României nu are drept de veto față de propunerea prim-ministrului de numire în funcție a membrilor Guvernului în condițiile art. 85 alin. (2) din Constituție.

    Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.

    Preşedintele României este comandantul forţelor armate.

    Scandalurile in care au fost sau sunt implicati presedintii tarii:

    Klaus Iohannis

    -A pierdut casa care a fost cumpărată cu acte false;deplasarile cu avioane de lux,doar în 2023, Administrația Prezidențială a plătit peste 8 milioane de euro, pentru cele 34 de deplasări externe ale lui Iohannis;cât timp Iohannis a făcut politică și administrație, a continuat să primească salariul de profesor;Președintele în exercițiu a refuzat dezbaterile cu președinta PSD,Virica Dancila,in turul doi al alegerilor din 2019;În perioada COVID, marcată de restricții, spaimă și morți, Klaus Iohannis i-a îndemnat pe români să se împrietenească cu un nou sport, golful;Important de menționat, referendumul din 2019,folosit ca si capital de imgine,nu a fost unul decizional, ci consultativ.

    Emil Constantinescu

    (1996-2000), ar fi avut o relație cu actrița Rona Hartner.

    Dragoș, fiul lui Emil Constantinescu, fiind suspectat de implicare în contrabanda de țigări,afacere Tigareta.

    Traian Basescu

    CNSAS la declarat,in anul 2022, pe Traian Băsescu colaborator al fostei Securități ca poliție politică,fapt in urma caruia a pierdut toate privilegiile acordate fostilor presedinti.

    Dosarul Flota a fost un scandal de coruptie.De la sfârșitul anului1989, flota românească se afla pe locul 9 în topul mondial, iar după 1990, după asocierea cu firme străine, dându-le navele spre exploatare, flota românească, în loc să facă profit s-a ales și fără nave, și cu datorii imense.

    În perioada  1991-1999, din cauza managementului necorespunzător, numai la compania Petromin s-a creat un prejudiciu estimat la peste 150 milioane de dolari.

    Au fost implicate 80 de persoane, inclusiv fostul presedinte al Roamniei Traian Basescu, acuzați inițial de PNA că au vândut la prețuri derizorii 16 nave din flota comercială română.

    Ion Iliescu

    In anul 2023 Curtea de Apel București a dispus începerea judecății pentru fostul președinte Ion Iliescu, alături de Gelu Voican Voiculescu şi Iosif Rus, acuzați de „săvârşirea infracţiunilor contra umanităţii” în Dosarul Revoluţiei.

    Potrivit unor dezvăluiri,in anul 2000, cică existase un ”fir roșu” între Ion Iliescu, ca președinte, cu Moscova, după Revoluție. Ba chiar s-ar fi purtat discuții cu rușii prin 1995 pentru instalarea sau reinstalarea unei ”scurtături” telefonice cu Moscova.

    Mineriada din 13-14 iunie 1990, o pată rușinoasă pe obrazul României,cu inculpați care sunt acuzați de crime împotriva umanității, singurele care nu se prescriu. Ei au fost lideri ai Frontului Salvării Naționale (FSN), partidul care a preluat puterea după Revoluție.

    spot_img