16.1 C
Bacău
marți, septembrie 17, 2024
More
    BiologieDELTA DUNARII

    Ultimele articole

    DELTA DUNARII

    Dunarea, al doilea fluviu ca marime din Europa, dupa Volga, izvoraste de sub varful Kandel (1241 m), din Muntii Padurea Neagra, Germania.

    Delta Dunarii masoara o suprafata de 3446 km2.Este limitata la sud-vest de podisul Dobrogei,la nord de Basarabia prin bratele Chilia si Musura,care formeaza granita cu Ucraina si la sud se varsa in Marea Neagra.

    Delta ocupă, împreună cu complexul lagunar Razim-Sinoe 5050 km², din care 732 km² aparțin Ucrainei.

    Constructia pe canalul Bastroe,din partea ucrainiana,a inceput in anul 2004.

    De altfel, primele informaţii tehnice despre acest proiect au fost oferite părţii române abia în luna aprilie 2007, Kievul ignorând avertismentele autorităţilor române, dar şi pe cele ale organizaţiilor internaţionale de mediu.  

    Compania care gestionează proiectul anunţa în urmă cu câțiva ani că intenţionează să termine lucrările de amenajare la Bistroe până în 2011, lucrările au fost însă întrerupte, iar în 2020, Ucraina anunța că renunță la finalizarea proiectului inițial.

    Delta Dunarii este, ca marime, a doua din Europa dupa Delta Volgai (18.000 km2), fiind urmata de cea a Padului (1.500 km2).

    Conditiile biologice ale Deltei fac sa se dezvolte o flora luxurianta(stuf,papura,rogoz,pipirig,pasuni,paduri de salcii) si o fauna bogata(se gasesc aici multe specii de pasari care în alte regiuni de pe glob ori au disparut tiganusul, gasca cu gatul rosu, lopatarul etc, ori sunt pe cale de disparitie cormoranul pitic, pelicanul alb si pelicanul cret, pasarea ogorului ).Fauna piscicola include 75 de specii,dintre care 44 sunt de apa dulce,restul fiind migratoare din Marea Neagra.

    Delta Dunarii este cea mai importanta statie a pasarilor migratoare din sud-estul Europei si nord-vestul Africii.

    Transformarile de curs de apa,dragarile si poluarea au redus la un nivel critic populatia piscicola.

    Delta Dunării este unică în lume din mai multe puncte de vedere: este singura deltă declarată rezervație a biosferei, aici este cea mai compactă suprafață de stufăriș de pe glob, iar suprafața deltei crește anual cu 40 mp.

    sursa foto:soca tour
    spot_img