15.5 C
Bacău
sâmbătă, iunie 15, 2024
More
  BiochimieDEFINITIE,GENERALITATI SI CURIOZITATI IN BIOCHIMIE

  Ultimele articole

  DEFINITIE,GENERALITATI SI CURIOZITATI IN BIOCHIMIE

  Biochimia este stiinta care se ocupa cu studiul compozitiei chimice a materiei vii si procesele chimice ce au loc in aceasta.

  Uninunea Internationala de Bichimie si Biologie Moleculara(IUBMB) a fost infiintata in 1955 si reuneste anual bichimisti si biologi din 80 de tari.Insctierea in acest forum ajuta la dobandirea de burse pentru tinerii biologi si biochimisti,precum calatorii la institutii de cercetare.

  Profesorul Yuan Tseh Lee,chimist castigator al premiului Nobel in anul 1986,s-a nascut si educat in Taiwan,dupa care a obtinut un doctorat la Universitatea Berkeley din California,in anul 1965.Este un deschizator de drumuri in domeniul fasciculelor moleculare incrucisate.

  In prezent de mare interes este nanotehnolodia tuburilor de cardon,o industrie insuficient reglementata,cu riscuri pt expunerea umana.

  Materia vie,se stie in prezent,ca este alcatuita astfel:

  a) 13 nemetale

  b)15 metale

  In procente cele 28 se clasifica in proportie de 99,9% macroelemente,0,09%microelemente si 0,01%olidgoelemente

  Progresele tehnologice moderne au permis aprofundarea studiilor referitoare la aceste macro si microelemente,astefel inregistranduse progrese uimitoare in genetica,medicina,industia alimentara,etc.

  Referitor la nanotehnologie,putem spune ca progresul cel mai semnificativ si vizibil s-a produs in industria auto si al textilelor.

  Un nanometru este a mliarda parte dintr-un metru,deci 1nm=10 la puterea -9,sau o celula rosie are 7000 de nm.

  Biologia si patologia ne arata ca multe boli provin din defectarea celulelor.Celulele la randul lor contin proteine si gene.Nanotehnologia isi propune sa poata ajunge in locuri precise din celula pentru a corecta defectiunile,dar momentan aceste nu pot trece de peretele celular si de membrana nucleului,iar in cazul tumorilor puternic vascularizate nu reusesc sa parcurga un traseu as ade complex.

  In concluzie,desi in urmatorii ani se preconizeaza avansul acestei tehnologii,deocamdata introducerea nanometrilor in sange este nesigura,chiar experimentala.

  sursa foto:national.ro
  spot_img