26.1 C
Bacău
duminică, mai 26, 2024
More
  AnatomieALBINA SI VIESPEA-ASEMANARI SI DEOSEBIRI,DE CE UNII SUNT ALERGICI SI ALTII NU?

  Ultimele articole

  ALBINA SI VIESPEA-ASEMANARI SI DEOSEBIRI,DE CE UNII SUNT ALERGICI SI ALTII NU?

  Albina are un corp compact,”grasuta” si un fel de puf pe corp,in timp ce viespea este alungita,pare ca are corpul rupt in doua,de aici si expresia „talia de viespe”.

  Albina are dungi galbene cu maroniu inchis,iar viespea are dungulite cu niste sageti,bine conturate in galben si negru.

  Albina nu atacă decât dacă este deranjată și își lasă acul la locul înțepăturii. Viespea este agresivă, poate înțepa în mai multe locuri și nu lasă ac.

  Teoretic este nevoie de minim o înțepătură anterior declanșării reacției alergice, dar practic, foarte mulți dintre cei alergici sunt înțepați de zeci de ori înainte să devină alergici fără să aibă nici o reacție. Cei care sunt înțepați frecvent sunt cei care au șansele cele mai mari să devină alergici.

  Copii sub 16 ani prezinta risc daca au o respiratie dificila sau suieratoare,raguseala.

  La adulti orice reactie cutanata,chiar si departe de locul intepaturii este potential amenintatoare de viata si trebuie apelat serviciul de urgenta 112.

  Important:Reactia alergica amenintatoare de viata in cazul intepaturilor de albina sau de viespe(reactia la una nu inseamna ca esti alergic si la cealalta) nu apare dupa prima sau a doua intepatura,ci dupa a treia intepatura,cand corpul a stabilit ce reactie va avea.

  Pentru a reduce riscul de înțepare:

  • Evitați mersul în sandale sau în picioarele goale prin iarbă
  • Nu se purtați haine în culori vii sau foarte închise la culoare, ideal este albul
  • Este de preferat să purtați bluze cu mâneci lungi și pantaloni lungi
  • Evitați cosmeticele parfumate, mai ales cele cu arome dulci, fructate
  • Nu consumați băuturi, sucuri dulci din pahare/sticle deschise
  • Evitați mesele în aer liber
  • Acoperiți gunoiul din apropierea casei 
  • Utilizați plasă antiinsecte la geamuri și uși
  • Țineți închise geamurile la mașină 
  • Distrugeți cuiburile din apropierea caselor preferabil cu ajutorul profesioniștilor
  • Nu se fugiți de insectele care se apropie sau se îndepărtează încet, nu dați din mâini și nu le striviți, fiindcă pot percepe acest lucru ca pe o agresiune și eliberează feromoni care vor chema și alte surate la atac
  • Este bine ca cei din jur, familie, vecini, prieteni să știe de alergia la viespe sau albine pentru a te putea ajuta

  Vei stii sigur ca esti alergic cand reactiile sunt generale,adica afecteaza intreg corpul.

  „Se aplică un garou deasupra locului înțepăturii, dacă este posibil. Se aplică comprese cu apă rece sau gheață la locul înțepăturii pentru a reduce absorbția veninului în circulație.“

  Aceeasi atitudine trebuie avuta in cazul ambelor intepaturi,cu specificatia ca daca este intepatura de albina,intai trebuie indepartat acul si punguta cu venin,cu multa grija pentru a nu fi sparta.

  Oțetul este un remediu naturist care poate fi folosit pentru înțepăturile de viespe. Teoria este că aciditatea oțetului poate ajuta la neutralizarea alcalinității produse de înțepăturile de viespe.

  Si pasta de bicarbonat de sodiu se crede ca ar neutraliza veninul albinei.

  Există și imunoterapie alergen specifică la veninul de viespe și de albină care constă în administrarea unor doze mici de venin de viespe sau albină pentru a induce toleranța și pentru a preveni apariția reacției alergice severe la viitoarele înțepături. 

  In concluzie,

  De cele mai multe ori, intepaturile de albine nu produc reactii severe, iar persoanele intepate resimt doar durere, mancarime, roseata si inflamatie.

  Utilizarea remediilor prezentate anterior poate ajuta la diminuarea simptomelor si la accelerarea vindecarii. Totusi, este foarte important sa se observe simptomele ce ar putea sugera instalarea socului anafilactic,care oricum afecteaza mai putin de 1% din populatia lumii. Solicitarea de urgenta a cadrelor medicale este necesara si poate salva viata persoanei intepate.

  sursa foto:dr.max

  spot_img