15.5 C
Bacău
sâmbătă, iunie 15, 2024
More
  AnimaleLEBEDELE

  Ultimele articole

  LEBEDELE

  Lebedele sunt păsări din familia Anatidae din genul Cygnus.Lebedele sunt unele dintre cele mai mari păsări de apă. Lungimea corpului variază de la 1,3 la 1,9 m, anvergura aripilor 1.9-2,5 m, greutatea de la 4-6 la 7-13 kg.

  Lebedele se casatoresc.Pentru ele fidelitatea este pana la moarte,iar daca unul dintre soti moare,s-a observat deseori sinuciderea lebedei supravietuitoare sau o stare de soc in care isi pierde vointa de a trai.

  Responsabilitatile de parinte sunt divizate in mod egal intre mama si tata incuband si crescand puii impreuna.

  Plansul lebedei exista la modul propriu si s-a putut observa cand unul dintre ei a cazut in capcana,celalalt se tanguia si falfaia aripile pt a atrage atentia oamenilor care ar putea ajuta la eliberare.

  Exista 7 specii de lebede:lebada neagra,care nu este migratoare,lebada cu gat negru,lebada muta,lebada trompeteasca,lebada chiota,lebada mica.

  Capitala Australiei Canberra are ca stema o lebada,in Finlanda este pasarea nationala,iar in U.K. este considerata pasare regala.

  Hrană : Se hrănește cu plante, rădăcini, semințe de ierburi, viermi, insecte, moluște, uneori și pești mici. 

  In tara noastra,in afara de familiile autohtone,mai vin si familii de lebede din tarile nordice,acestea gasindu-si adapost in interiorul lantului Carpatic,pe balti neinghetate.

  Sunt pasari necantatoare.Traiesc pana la 24 de ani,desi a existat o lebada care a trait 40 de ani,se imperecheaza la varsta de 4 ani.Au cuibul pe marginea baltilor,de aproximativ un metru inaltime.

  Isi petrec cea mai mare parte a timpului inotand deoarece au greutatea corpului foarte mare comparativ cu picioarele subtiri.

  Zboara in stol si se aduna prin diferite batai de aripi ca mijloc de comunicare.

  In simbolism lebada reprezinta pentru marinari imposibilitatea naufragiului,deoarece aceasta nu se scufunda niciodata,este simbolul gratie,puritatii si iubirii.

  sursa foto:veterinari
  spot_img