22.1 C
Bacău
joi, iulie 25, 2024
More
  ISTORIECaesar-gigantul care a modelat lumea

  Ultimele articole

  Caesar-gigantul care a modelat lumea

  Gaius Iulius Caesar era inzestrat cu toate talentele necesare razboiului,politicii si literaturii,s-a nascut intr-o familie nobila,dar care saracise.Era epileptic,crud,rece si cu o energie si ambitie de nestapanit.

  La 19 ani s-a remarcat in razboaiele din est,apoi a fost prins de pirati,imperiul roman rascumparandu-l.Apoi,in stilul caracteristic, a adunat o mica flota si i-a ucis pe toti.

  Impreuna cu Pompei si Crassus a creat un Triumvirat care a dus Roma catre pace.

  Renumele si averea si le-a castigat cu uluitoarea cucerire a Galiei si Occidentului.El a luptat 50 de razboaie.Pompei cel Mare,cuceritorul Siriei,tradand Triumviratul si temandu-se pt propria faima,i-a cerut lui Caesar sa renunte la functia sa,dar acesta a refuzat trecand Rubiconul(raul care separa provinciile cucerite de el in Galia de restul Italiei)in incercarea de a prelua puterea,lucru pe care l-a si reusit,declarandu-se dictator..Avea 41 de ani.Pompei a fost ucis in Egipt,unde se stie ca Caesar s-a indragostiti de Cleopatra,a locuit mai multi ani acolo si s-a lupata pentru domnia ei.

  Fraza „Veni,vidi,vici” ii apartine,in urma celei mai rapide cuceriri a sa,cand in drum spre casa,din Egipt,s-a oprit in Asia,la Zela.

  Ajuns la Roma s-a luptat cu sustinatorii lui Pompei,puterea lui fiind absoluta,insa el alegand sa nu conduca prin teroare,ci a fost ingaduitor si indulgent,punandu-si puterea in folosul binelui.

  A primit titlul de Parinte al patriei,refuzand sa fie numit rege.A fost declarat zeu.Puterea lui a starnit dusmania si un complot condus de Brutus,fiul celei cu care fusese amant multi ani si pe care il ajutase in ascensiunea sa politica,a dus la asasinarea sa,in timp ce acorda audiente chiar in Senat.Toti cei 60 de senatori l-au injunghiat.

  Numele de Caesar a dvenit sinonim cu „kaiserul”german si cu „tarul” rus,insemnand puterea indreptatita.

  sursa foto:the mirror

  spot_img