Stomacul face parte din tubul digestiv si este situat dedesubtul diafragmului, intre esofag si duoden, unde alimentele sunt stocate, amestecate, predigerate si sterilizate inainte de a fi trimise in intestin pentru a fi absorbite.Are forma literei J si indeplineste doua functii:de rezervor si de evacuare.
Afectiuni posibile ale stomacului:
-refluxul gastroesofagian
-apendicita
-calculi biliari
-sindrom de colon iritabi
-intoleranta la lactoza
-boala Crohn
-boala celiaca(intoleranta la gluten)
Peretele stomacului este alcătuit din trei straturi sau tunici: mucoasa gastrică, tunica musculară și tunica seroasă. Mucoasa gastrică este stratul situat la interior, care secretă sucurile gastrice și creează mediul tipic acid din stomac, producând în același timp mucus, care îi permite stomacului să se protejeze de procesul de digestie.
Stomacul digera alimentele prin contractii si are nevoie de 5 ore sa transforme alimentele intr-o pasta semilichida ca apoi sa le transporte in intestine.Carbohidratii se descompun greu sau partial,iar alcoolul si apa este absorbita imediat.
Acidul gastric produs de către stomacul omului, pentru a descompune mâncarea, este atât de puternic incât poate dizolva o lamă de ras.
O persoană poate trăi fără mâncare până la o lună, dar fără apă, maxim o săptămână.
Dacă ați mânca fiind asezați în cap, mâncarea ar continua să traverseze esofagul, deoarece mușchii esofagului vor continua să impingă mâncarea către stomac. Drumul alimentelor de-a lungul esofagului durează cca. 8 secunde.
Un bărbat obișnuit mănâncă apoximativ de 50 de tone de alimente de-a lungul vieții pentru a menține o greutate de circa 80 de kg.