Un panou solar fotovoltaic transformă lumina din razele solare direct în electricitate. Componentele principale ale panoului solar fotovoltaic sunt moleculele solare.
In 1839 Edmund Becquerel, un fizician francez a observat efectul fotovoltaic.
1880 Celulele fotovoltaice din seleniu , au fost construite pentru a convertii lumina dintr-un vizibil spectru in electricitate in energie electrica si au fost 1-2 % eficiente.
1950 Contorul Czochralski a fost dezvoltat pentru producerea inalta de cristaline pure din silicon
1954 Laboratorul de telefoane Bell a produs un silicon fotovoltaic cu eficacitate a celulei de 4 % si mai tarziu a ajuns la o eficienta de 11 %
1958 Spatius US Vanguard a folosit in spatiu pentru un satelit o mica (mai putin de 1 watt) matrice pentru a alimenta un radio. Programul in spatiu, a jucat un rol important in dezvoltarea fotovoltaicelor din acel timp.
1973-1974 In timpul embargoului de petrol din departamentul de energie al USA a finantat Programul federal al fotovoltaicelor, rezultand din instalatia de testare a peste 3100 sisteme fotovoltaice , unele dintre care sunt si astazi in functiune.
1970-1990 Energia solara a fost un dezinteres total in producerea de energie solara, majoritatea actionarilor de la USA PV interesele lor au fost transferate in Germania si Japonia.
In funcție de tipul de celule care le compun, panourile solare fotovoltaice se impart in mai multe categorii:
- Panourile fotovoltaice monocristaline
- Panourile fotovoltaice policristaline
- Panourile fotovoltaice amorfe
- Panouri fotovoltaice cu strat subtire
In 25 de ani panourile fotovoltaice se degradeaza si exista riscul incendiilor,asa cum s-a petrecut in Italia,dar daca urmaresti cu atentie panoul de control vei observa degradarea acestuia si il vei schimba la timp.Cazul de incendiu din Italia s-a produs datorita unui gainat de pasare direct pe sudura,care a stat in soare.la temperaturi foarte mari ,timp de mai multe zile,lucru foarte rar intalnit.
Panouri se curata doar daca nu ploua,cu un furtun cu apa.
Exista,desi la inceput de drum un panou solar nocturn.
La panourile clasice,fotonii intra ziua si ies noaptea,asa ca la panourile nocturne, pe măsură ce acești fotoni părăsesc suprafața îndreptată către cer a panoului solar, ei transportă căldură. Asta înseamnă că într-o noapte senină, când nu există nori care să reflecte lumina infraroșie înapoi către Pământ, suprafața unui panou solar va fi cu câteva grade mai rece decât aerul din jurul său.
Acea diferență de temperatură este cea care produce randament solar. Un dispozitiv numit generator termoelectric poate capta o parte din căldura care curge din aerul mai cald către panoul solar mai rece și o poate transforma în energie electrică,aproximativ de 1-2 wati,ceea ce este deocamdata infim fata de panourile solare diurne.
Deasemenea Pentagonul vrea sa gaseasca o solutie prin care toate energia emisa sau respinsa de pamant in spatiu poate fi colectata si folosita.In acest sens deja ei testeaza un astfel de panou de marimea unei cutii de pizza,cu capacitatea de 30 de wati.Problema acestei energii infinite o reprezinta costurile de punere in functiune,deoarece aceste panouri trebuie trimise cu ajutorul satelitilor in spatiu,si nu vorbim de straturile imediat superioare ale pamantului ci de orbita geostationala,pentru a fi cat mai aproape de soare.