Ficatul îndeplinește peste 300 de funcții diferite în organism și este al doilea după creier în acest sens.
Dar știi exact ce face în corpul tău? Există câteva lucruri interesante despre acest organ subestimat.
Este cel mai mare organ din organism
Cântărește aproximativ 1,36 kg și este situat pe partea dreaptă a abdomenului, sub diafragmă și deasupra stomacului. Este ușor de găsit.
Ficatul este singurul organ de regenerare. Dacă tăiați o parte din ea, se va juca perfect. Consensul general este că doar 25% din întregul ficat este necesar pentru a crește la dimensiunea funcțională completă. Este pur și simplu incredibil!
Procesăm tot ce mâncăm
Ficatul transformă nutrienții din alimente în substanțe pe care organismul le poate folosi. Nutrienții sunt transportați de sânge către ficat, unde sunt transformați și organizați.
Transformă toxinele în substanțe inofensive
Sau asigurați-vă că acestea sunt îndepărtate din corp. Ficatul curăță sângele de toxine și fie le face inofensive, fie le elimină în sistemul de evacuare. De exemplu, fără ficat, toxinele din alcool se mișcă liber prin sânge, provocând mai multe daune.
Ajută sângele să se coaguleze
Alături de vitamina K, ficatul produce proteinele necesare coagulării sângelui. Unii ficat apreciază și tăieturile mici, cum ar fi tăieturile în foarfecă, care împiedică sângele să curgă liber.
Descompune grăsimea
Grăsimea pe care o mâncăm trebuie descompusă pentru a face energie. Și are loc în ficat. Celulele hepatice produc, de asemenea, bilă, care ajută la absorbția și descompunerea grăsimilor din intestinul subțire. Reglează nivelul de nutrienți din sânge
Având în vedere că ficatul este înconjurat de sânge în aproape toate părțile, avem o idee foarte clară despre ce se întâmplă cu ficatul. Ficatul joacă, de asemenea, un rol în controlul zahărului din sânge prin eliminarea excesului de zahăr din sânge și depozitarea acestuia sub formă de glicogen.
Controlează apetitul și alegerile alimentare
De asemenea, ficatul eliberează hormoni care semnalează când organismul vrea sau nu anumite alimente. Un studiu recent a analizat factorul de creștere a fibroblastelor 21 hepatkina. Acesta este hormonul responsabil pentru oprirea poftei de zahăr atunci când consumați deja mai mult zahăr decât are nevoie corpul dumneavoastră. Deci, consumul de prăjitură vă poate reduce pofta de mâncare și vă poate opri la o felie (sau două). Scăderea funcției acestui hormon poate duce la aport excesiv de zahăr, obezitate și diabet. Prin urmare, nu este surprinzător faptul că hormonii eliberați de ficat pot avea un efect profund asupra comportamentului alimentar.
Studiile au arătat că, pe măsură ce ficatul crește în volum, se contractă simultan pentru a se potrivi cu ritmurile noastre circadiene unice. Deoarece prin ficat trec atât de multe toxine, modificările acestei cantități sunt legate de programul propriu de întreținere și reparare al ficatului. Acesta îndeplinește peste 300 de funcții în fiecare zi, așa că menținerea acestui mecanism necesită multă muncă.