-2.2 C
Bacău
joi, ianuarie 16, 2025
More
    BiochimieBoala Alzheimer-noi descoperiri stiintifice

    Ultimele articole

    Boala Alzheimer-noi descoperiri stiintifice

    Boala Alzheimer este o afectiune degenerativa a sistemului nervos care determina probleme de memorie, gandire si comportament. Simptomele se dezvolta in general treptat si se agraveaza in timp, devenind suficiente de severe pentru a interfera cu activitatile zilnice.

    Desi cercetarile in acest domeniu sunt asidue,trebuie spus ca acesta este o boala ireversibila,care poate fi tinuta sub oarecare control cu medicatie specifica.

    Este o boala progresiva,care in trecut era specfica batranilor,de la 65 de ani in sus,dar care acum afecteaza peste 200.000 de americani cu varsta de peste 40 de ani.

    Dementa cauzata de Alzheimer,la nivel global,in prezent,afecteaza viata a 55 de milioane de oameni si acest numar se estimeaza ca va ajunge la 100 de milioane in urmatorii 10 ani.

    Oamenii de ştiinţă au dezvoltat o analiză de sânge pentru diagnosticarea maladiei Alzheimer, care nu implică imagistica cerebrală, deseori costisitoare, sau puncţia lombară, o procedură dureroasă.

    O echipa de cercetatori internationali au testat această analiză pe 600 de pacienţi diagnosticaţi cu Alzheimer în diferite stadii şi au descoperit că nivelurile acestei proteine erau bine corelate cu nivelurile de proteine tau din LCR, putându-se astfel distinge în mod fiabil Alzheimer de alte afecţiuni neurodegenerative.

    De asemenea, nivelurile de proteine corespundeau îndeaproape cu nivelul de severitate a plăcilor de amiloid şi a aglomerărilor de tau din ţesutul cerebral la persoanele care au murit cu Alzheimer.

    In Japonia este deja pus in vanzare kit-ul care poate diagnostica timpuriu boala Alzheimer,doar pe baza aceste analize de sange,in mai putin de 15 minute.

    In prezent se pare ca afost descoperit un medicament numit Lecanemab,care este de fapt un anticorp – precum cele pe care organismul le produce pentru a ataca virusurile sau bacteriile – care a fost creat pentru a spune sistemului imunitar să elimine plăcile de beta-amiloid – o proteină care se acumulează între spațiile dintre neuronii din creier și duce la moartea acestora,care a fost administrat unui lot de 1800 de pacienti cu boala Alzheimer in stadii incipiente,dar care a avut rezultate de incetinire a degradarii la doar un sfert dintre ei.

    Simptomele includ:

    1. Spune în mod repetat același lucru

    2. Conversația de zi cu zi este vagă, uneori incoerentă

    3. Pierderea memoriei pe termen scurt, în special amintirea evenimentelor recente

    4. Modificări ale personalității, comportamentului și dispoziției

    5. Uită prietenii apropiați sau rudele, nu recunoaște locurile familiare

    6. Dificultăți de limbaj și înțelegere, cum ar fi găsirea cuvântului potrivit

    7. Schimbări în capacitatea de a planifica, de a rezolva probleme, de a organiza și de a gândi logic

    In urma examenului anatomo-patologic se pot identifica urmatoarele:

    – atrofia scoartei cerebrale cu micsorarea circumvolutiilor, predominant in regiunile frontala, parietala si temporala, hidrocefalie externa si interna la examenul macroscopic;

    – leziuni caracteristice, evidentiate prin tehnici speciale de colorare si impregnare argentica la examenul microscopic:

    – placile senile vizibile printre celulele nervoase, care reprezinta o acumulare de β-amiloid, localizat in special la nivelul terminatiilor presinaptice ale neuronilor, formand placi insolubile si impiedicand astfel transmiterea influxului nervos;

    – degenerescenta neurofibrilara ce consta in formarea la nivelul perikarionilor a unor fascicule dense dispuse ca niste ghemuri, constituite in principal dintr-o proteina asociata microtubulilor, numita tau; in boala Alzheimer, proteinele tau sunt anormale, microtubulii sunt afectati, iar neuronii nu mai pot functiona normal;

    – degenerescenta granulo-vacuolara – vacuole ce contin granule de natura inca neprecizata, prezente in citoplasma neuronilor, in special in hipocamp.

    sursa foto:neuroaxis
    spot_img