Cefalopodele sunt animale marine,moluste,cu brate prevazute cu ventuze,ce pot trai si la 5000 de metri adancime.Sunt pradatoare,hranindu-se cu alte cefalopode,crustacee sau pesti.La randul lor sunt consumate de om,balene,foci si alti pesti.Traiesc in ape sarate si se inmultesc prin oua.Din aceasta categorie fac parte:caracatita,sepia,narvalul si calamarul.
În 2004, o echipă ştiinţifică japoneză a reuşit să fotografieze, în premieră, un calmar viu de 8 metri, înotând în apele Pacificului de Nord.
Oamenii de ştiinţă cred însă că oceanele ascund exemplare de peste 22 de metri lungime,dar este dificil sa fie studiate deoarece pe langa faptul ca traiesc la adanci mari,calamarii si caracatitele sunt experti in arta camuflajului.
Caracatițele au 3 inimi, 9 creiere (câte unul în fiecare tentacul + un creier mare, principal) și sânge albastru (pentru că în el se află cupru, nu fier, așa cum e în sângele nostru).Sunt foarte inteligente:pot evada,pot invata un traseu in forma de labirint,pot folosi unelte,isi folosesc independent neuronii ce se afla intre tentacule,fara a primi un impuls de la creier.
Caracatita albastra are suficient venin ca sa poata paraliza un om pe care il musca.
Isi pot transforma proteinele fara a modifica ADN-ul,pe cand la mamifere ADN-ul se modifica prin crearea moleculelor,ca apoi sa treaca la ARN.
S-a demonstrat la o caracatita aflata in laborator ca isi pot aminti experientele trecute si pot invata din experientele anterioare,lucru ce nu este de mirare dat fiind ca au un creier central si altele 8 pe fiecare tentacul,care pot gandi independent.
Creierul central are formă de gogoaşă, care în zona esofagului apare ca un inel, ceea ce înseamnă că atunci când ea înghite, alimentele trec prin creier.
Au 3 inimi deoarece traind la mare adancime,apa nu este suficient de oxigenata,astfel ca doua inimi pompeaza sangele spre branhii si cea de-a treia inima trimite sangele oxigenat chiar si spre varful tentaculului.
In sangele lor se gaseste o substanta numita hemocianina,care contine cantitati mari de cupru,ceea ce ii da culoarea albastra.La om hemoglobina este bogata in fier si astfel sangele are culoarea rosie.
Sunt o mulțime de poveşti cu caracatițe din Acvarii, care evadează din bazinele lor, se cațără în alte acvarii, pentru a mânca crabi sau peşti, după care se reîntorc în acavariul lor. De asemenea, au fost cazuri în care caracatițele au învățat să stingă luminile, stropind becurile cu apă şi astfel scurtcircuitând sursa de alimentare.
Altele blocau intenționat supapele de ieşire a apei din bazine, inundând astfel încăperea.