23.9 C
Bacău
duminică, mai 26, 2024
More
  ISTORIEGeneralul Franco-unul din monstrii istoriei

  Ultimele articole

  Generalul Franco-unul din monstrii istoriei

  Francisco Franco generalul Spaniei din 1939 pana in 1975,este tiranul uitat,faptele lui fiind eclipsate de cele ale lui Hitler si Stalin.

  In anii 1939 acest militar fascist a castigat puterea prin brutalitate si teroare intr-un razboi civil salbatic,cu ajutorul aliatului sau Hitler,dupa care a terorizat populatia civila a Spaniei timp de 25 de ani.

  Dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial,democratia inflorea in Europa Occidentala,dar in Spania,aflata sub dictatura militara a generalului Franco,opozitia era zdrobita,iar presupusii dusmani erau torturati sau impuscati.

  Franco s-a nascut in nord-vestul Spaniei,in 1892,in orasul-port Ferrol.Mama lui era o catolica evlavioasa si conservatoare,provenind din randurile superioare ale clasei de mijloc;tatal lui era un om dificil si excentric,care se astepta ca baiatul lui sa-i calce pe urme si sa intre in marina militara.Din cauza reducerilor de buget ale marinei miltare,Franco a intrat in armata la numai 14 ani.Si-a castigat reputatia de soldat viteaz si motivat,devenind capitan in 1916 si general in 1926 la 34 de ani.

  Desi manifesta o loialitate neclintita fata de monarhie,Franco nu s-a implicat public in politica pana in 1931,cand regele spaniol a abdicat,lasand guvernul in mainile republicanilor de stanga.Dupa ce au luat inapoi puterea,doi ani mai tarziu,conservatorii au vazut in Franco un potential aliat puternic si l-au promovat la gradul de general-maior,dandu-i instructiuni sa reprime o revolta a unor mineri asturieni,in octombrie 1934.In urma victoriei obtinute la alegerile din 1936 de Frontul Popular,partid de stanga,Franco a fost retrogradat si trimis in Insulele Canare,dar dupa numai cateva luni,blocul nationalist de dreapta a lansat un apel armatei sa i se alature in rebeliunea contra guvernului,care nu reusise sa stabilizeze tara.Incepuse Razboiul Civil Spaniol.

  Intr-o emisiune radio transmisa din Insulele Canare,in iulie 1936Franco a declarat ca se alatura neiantarziat rebelilor,astfel dupa mai multe victorii dar si infrangeri in Maroc si Madrid,el a fost facut generalissim,fiind efectiv liderul cauzei nationaliste in cei trei ani de razboi care au urmat.

  Campania militara a lui Franco a fost notorie pentrul modul nediscriminatoriu in care a maltratat populatia civila,uneori cu sprijinul guvernelor fasciste german si italian.

  Franco a organizatTeroarea alba,in care au fost omorati 200 000 de oameni.

  Cea mai abominabila atrocitate a fost bombardarea orasului basc Guernica intr-o zi traditionala de targ,in 1937,de catre legiunea germana Condor.Desi nu era o tinta militar si nu avea sisteme de aparare aeriana.Luftwaffe a atacat orasul in timpul zilei si s-a napustit asupra drumurilor de iesire din oras,secerand civilii care fugeau,in timp ce orasul era inghitit de flacari.Se estimeaza ca au fost ucise 1654 de persoane.

  Cand generalissimul Francisco Franco semna listele condamnatilor la moarte,scria E,de la executat,in dreptul celor care trebuiau sa fie omorati,c in dreptul celor care trebuiau sa fie crutati si cel mai macabru si graitor,GARROTE Y PRENSA(spanzurare cu participarea presei) in dreptul numelor anumitor persoane binecunoscute.Nimic nu rezuma mai bine ticalosia abjecta a invingatorilor din Razboiul Civil Spaniol.Franco semana cu generalul spaniol de secol al XIX lea care,intrebat pe patul de moartedaca si-a iertat dusmanii,a raspuns:”Nu am nici unul.i-am impuscat pe toti.”

  Intelectuali idealisti ca George Orwell,Ernest Hemingway si romancierul francez Andre Malraux s-au adunat in Spania ca sa lupte pentru eliberarea de sub dictatura lui Franco.

  In vara sangeroasa a anului 1936,8000 de suspecti nationalisti au fost masacrati la Madrid si alti 8000 in Catalonia.

  Taranii bogati,industriasii si cei care aveau legatura cu Biserica Catolica au avut parte de un tratament deosebit de brutal din partea diverselor factiuni republicane.

  Aproape 7000 de clerici si 300 de calugarite au fost ucise,desi erau noncombatanti.

  Unii republicani au justificat aceste masacre prin faptul ca cealalta parte facea mai mult rau.Altii au incercat sa se dea inapoi.

  Din 1939 si pana in 1943,aflat la carma statului a inceput sa aresteze si sa lichideze dusmanii,un numar necunoscut de oameni civili si de soldati a fost ucis.Se estimeaza ca ar fi vorba de 100 000 pana la 200 000 de victime.

  El a reinstaurat monarhia fara sa aduca un rege,pastrand intreaga putere executiva in propriile maini.Mass-media a fost redusa la tacere.

  Indiferent fata de criticile internationale,Franco a insistat pana la sfarsitul vietii,in 1975,sa semneze personal toate condamnarile la moarte,in timp ce membrii familiei sale incheiau casatorii cu aristrocrati si adunau averi colosale.

  I-a oferit azil lui Ante Pavelic,dictatorul fascist al Croatiei,considerat responsabil pentru moartea a peste 600 000 de oameni.

  Fantoma lui Franco nu a fost inca alungata complet din politica spaniola,caci abia in 2004 s-a infiintat o comisie pentru compensarea victimelor lui si pentru supravegherea exhumarii osemintelor din gropile comune.

  sursa foto:R3media

  spot_img