16.1 C
Bacău
marți, septembrie 17, 2024
More
    BiologieMICOLOGIA-MICOZE

    Ultimele articole

    MICOLOGIA-MICOZE

    Micologia este o ramura a biologiei care studiaza ciupercile micromicete si macromicete,fiind strans legata de micologia aplicata sau fitopatologia umana sau veterinara.

    Se stie ca ciupercile au intrebuintari in medicina si industrie.Datorita studiului s-a ajuns la descoperirea antibioticelor,respectiv penicilina,streptomicina si tetraciclina.

    Micozele produc boli greu tratabile omului,plantelor si animalelor.

    Ciupercile microscopice cand gasesc conditii bune de a se dezvolta,in special umiditatea,peste care se suprapun microbi,creeaza infectii.

    Cea mai comuna infectie este cea de candida,care netratata poate lua forma unei septicemii cu extindere la endocard, la plamani, la meninge si la rinichi.,dar diagnosticul se pune dupa recoltarea de probe de pe zona lezata.

    Infectia cu candida poate lua forma unei septicemii cu extindere la endocard, la plamani, la meninge si la rinichi.

     Localizarea majoritatii infectiilor este superficiala, in straturile de suprafata ale tegumentului, ale firului de par sau ale unghiilor. Unele infectii fungice sunt complexe si nu se localizeaza doar la nivelul pielii sau doar la o anumita anexa, ci pot sa afecteze combinat pielea, unghiile si parul.

    Onicomicoza(ciuperca unghei de la picioare)arata de obicei ca unghia este decolorata, dar nedureroasa, tratamentul poate sa nu fie necesar, mai ales ca medicatia antifungica nu garanteaza vindecarea, iar antimicoticele cu administrare orala sunt relativ scumpe si prezinta multe reactii adverse.

    Cu toate acestea, tratamentul poate sa previna complicatiile infectiei si leziunile permanente ale unghiei, poate de asemenea sa scurteze timpul necesar tratamentului si sa creasca sansele de eradicare a infectiei.Pt diagnosticare KOH (hidrohidul de potasiu) este folosit pentru a determina daca leziunea cutanata are o etiologie fungica. Testul poate fi efectuat de catre medicul dermatolog, in laborator.

    Infectiile fungice

    Apar cand persoana are contact cu o sursa infectioasa de genul sporilor de pe suprafete, aer sau sol sau excremente de pasare. De obicei, cand sistemul imunitar este slabit, organismul este foarte vulnerabil in fata infectiilor cu ciuperci.

    Micozele cutanate

    Tinea corporis – micoza pielii trunchiului, a fetei si a membrelor

    Se manifesta prin leziuni inelare, cu centru palid si periferia mai intens eritematoasa (rosie), activa, usor elevata, bogata in microorganisme; unele leziuni pot conflua cu cele din vecinatate. Uneori pe suprafata pot aparea bule, pustule (vezicule cu puroi) semn al unei leziuni foarte active sau dimpotriva pot avea manifestari mult mai discrete, prezentandu-se ca mici leziuni de culoare roz-palid cu scuame fine in suprafata.

    Se trateaza de obicei local, prin aplicarea unei crème antimicotice (clotrimazol, ketokonazol, oxicanozol, terbinafina, naftifina) asociat sau nu cu un dermatocorticoid local ca in cazul unor leziuni foarte active, prin aplicarea cremei cel putin 2 saptamani pe o arie ce depaseste cu aproximativ 2 cm leziunea propriu-zisa, pentru a distruge orice urma de spor existent

    Pentru prevenirea acestor infectii se recomanda igiena mainilor,a nu se uitiliza slapii altor persoane,a folosi papuci de plaja la piscine si saune,verificarea sterilizarii instrumentelor de manichiura si pedichiura,purtarea papucilor din piele naturala si a sosetelor de bumbac pentru a nu dezvolta un mediu umed prin transpiratie,evitarea camerelor cu mucegai pe pereti,atentie sporita asupra igienei mainilor daca se lucreaza in agricultura,daca se manevreaza excremente de animale.

    sursa foto:newsmed

    spot_img