-2.2 C
Bacău
joi, ianuarie 16, 2025
More
    ModaOriginile machiajului

    Ultimele articole

    Originile machiajului

    In preistorie oamenii se tatuau sau se machiau in scopuri ritualice,dar in timp machiajul a evoluat din dorinta de înfrumusețare.

    Se pare ca încă din antichitate,femeile și bărbații egipteni se machiau cu ceva negru în jurul ochilor. Bineînțeles ca nu era vorba de dermatograf sau tuș,ci de un creion obținut din funigine sau migdale arse.

    Cleopatra,care era obsedata de felul cum arata,a scris și prima carte din lume în care incuraja femeile sa se îngrijească. Despre ea spune ca obișnuia sa facă bai în lapte pentru o piele fina.

    In Evul Mediu,femeile bogate foloseau o pudra de fata,pentru a părea cât mai albe,astfel demonstrând ca nu sunt arse de soare la munci agricole.De asemenea și lorzii foloseau pudra și peruci albe. Traditita perucilor albe se păstrează azi la judecătorii din anumite tari cum ar fi:Marea Britanie,Australia și Noua Zeelanda.

    Semnul rosu pe frunte,specific femeilor din India,isi are originea in China si inseamna faptul ca o femeie este casatorita.

    Chinezoaicele se machiau cu pudra alba si ruj rosu.

    In toate culturile rujul rosu era simbol de tinerete si senzualitate,numai ca era un semn al bogatiei si foarte putine femei il foloseau.

    In Grecia antica femeile preparau o pudra din calcar pentru fata si pe post de rimel amestecau carbune cu albus de ou.

    Produsele de machiaj erau foarte daunatoare,deoarece erau pe baza de plumb.

    Adevărata evoluție a machiajului s-a produs de-abia prin anii 20, când a fost inventat, de altfel, și primul rimel, care avea la bază vaselina. Mabel Williams a fost cea care l-a creat. 

    O carte de rețete pentru înfrumusețare datând din anul 1532 și scrisă de prima femeie medic din lume, Trotula de Ruggiero, enunța, pe lângă multe alte rețete pentru o piele fără riduri sau fără pete, și o rețetă pentru o cremă depilatoare. Soluția conținea 500 de mililitri de arsenic(otrava) și 100 de mililitri de var nestins. Femeile erau instruite să folosească această mixtură după baie, să o aplice pe zona de pe care vor să elimine părul, iar când pielea începe să usture, să clătească repede cu apă caldă, așa încât să nu apară răni. O altă carte din acea perioadă, scrisă de Caterina Sforza și numită „Experimenti”, dă instrucțiuni mai clare pentru timpul de acțiune – „cât timp spui de două ori Tatăl Nostru”.

    In Roma antica și în Egipt se folosea ceara de albine,piatra ponce care acționa ca un aparat rudimentar de ras sau penseta din doua scoici.

    In secolul 18 femeile aplicau un strat subtire de gips,care dupa uscare se indeparta cu tot cu par.

    Desi erau considerate lucrarea Diavolului,in secolul 17 femeile au continuat sa se machieze,constiente fiind si de toxicitatea acestora.

    In secolul 16,in Franta si Italia a luat avant productia de parfumuri,iar stabilizatorul aromelor era plumbul,care putea fi inlocuit cu arsenicul ce se vindea in spiterii,obtinand astfel o arma mortala.

    Intre anii 1920 si 1990 se inventeaza rimelul,luciul de buze,crema Nivea(pe baza de vaselina cu parfum)si aparatul de intors gene,iar culorile si stilurile variaza de la ruj intes si ochi bine conturati,la machiaj nude,rock,pink,pop,hippi.

    Despre par se stie de predilecția vechilor gali pentru a-și vopsi părul în roșu cu un amestec de grăsime de capră și frasin de fag. Și anglo-saxonii și-au ondulat parul si l-au vopsit in culori verzi, portocalii și albastre. Grecii antici au transformat crearea coafurilor într-o adevărată artă, desenându-le cu dungi aurii și argintii.

    Femeile egiptene din epoca Balzac au luptat împotriva aspectului părului gri, ungându-și părul cu un amestec de sânge de taur negru și ouă de corb. Au folosit gălbenușuri de pui și miere cu ulei de migdale ca demachiant pentru păr. Iulius Cezar, iubitul Cleopatrei, la sfatul ei, și-a uns capul cu un medicament care includea dinți zdrobiți de cal, grăsime de urs, șoareci prăjiți, zdrobiți într-un mojar cu coarne de cerb. Malachitul sub formă de pulbere a fost folosit ca umbre verzi. Pentru umbrele albastre a fost folosită pulbere de glazură lapis. Din antimoniu cu minereu de plumb, umbre gri.

    Sprâncene lipite din piei de șoarece(la romani),oja făcută din seva arborelui de lac amestecată cu gelatină și albușuri de ou.ca mai apoi să deseneze păsări pe unghii sau să aplice hieroglife(la chinezi),pentru a îndepărta pistruii, s-a folosit apă topită din zăpada din martie,astfel ca măștile de miere făcute din lapte acru și produse cu acid lactic s-au bucurat de mare succes(la rusi),adăugați la asta buzele și gingiile roșii aprinse (de la mestecatul tulpinilor de betel) și dinții maro (au fost pătați cu vopsea specială)in cultura orientala.

    Si in zilele noastre ingredientele toxice ale machiajului nu sunt dăunătoare doar pentru piele. Ele pot avea un impact și la nivel intern. Impactul cel mai des raportat al machiajului toxic și al produselor de îngrijire a pielii este dezvoltarea de cancer, dezechilibre hormonale și probleme de fertilitate, alături de afecțiuni precum astm, eczeme sau dermatită.

    Cercetătorii au descoperit că 82% dintre rimelurile rezistente la apă pe care le-au testat conțineau un volum mare din acest ingredient dăunător. 63% dintre fondurile de ten și 62% dintre rujurile lichide aveau, de asemenea, niveluri ridicate de fluor. Mai mult, multe dintre substanțele chimice dăunătoare nu erau listate pe produse.

    Iată care sunt câteva dintre ingredientele interzise în cosmetice:

    • cloroform;
    • salicilanilide halogenate;
    • hexaclorofen;
    • clorură de metilenă;
    • clorură de vinil;
    • complexe care conțin zirconiu;

    Toate produsele de igiena,intretinere corporala si machiaj care contin E218, E214, E216 și E209 ar trebui evitate.De asemenea PFA,FORMALDEHIDA si TOLUENUL SUNT AGENTI FOARTE TOXICI PENTRU CORP si totusi se regasesc in majoritatea produselor de cosmetica si machiaj.

    Produsele de machiaj naturale si organice au fost formulate ca o alternativa sanatoasa pentru produsele de make up clasice, daunatoare.

    Pielea noastra are capacitatea de a absorbi ce este aplicat pe piele. Astfel, una din principalele reguli ale produselor de make up este sa aplici pe pielea ta doar ce poti manca!!

    Untul de cacao si cel de shea sunt unele dintre cele mai cunoscute produse vegetale de hidratare naturala, oferind acizi grasi esentiali pentru o piele sanatoasa, tanara. Machiajul organic poate contine aceste tipuri de unturi naturale sau diverse uleiuri bogate in nutrienti, cum ar fi cel de avocado sau cocos, pentru a oferi un aspect mai neted si mai tanar pentru tenul tau. Extractele de ceai alb, struguri, sfecla sau seminte de rodie asigura protectie antioxidanta si pot inhiba colagenaza si elastaza, doua enzime care distrug integritatea si elasticitatea pielii.

    sursa foto:kfetele

    spot_img