23.9 C
Bacău
duminică, mai 26, 2024
More
  StiriRegina Regatului Unit a murit

  Ultimele articole

  Regina Regatului Unit a murit

  Cea mai longeviva monarhie s-a incheiat ieri,la palatul Balmoral,din Scotia.

  Regina Elisabeta a II a,a fost martora a trei razboaie si a schimbarii a 14 presedinti americani.

  In timpul domniei ei au fost 15 prim-ministrii,incepand cu Winston Churchill.Avea consultari saptamanale cu acestia de-a lungul intregii domnii.

  Regina s-a nascut Elizabeth Alexandra Mary Windsor, in Mayfair, London,pe 21 aprilie 1926.

  Cand avea 10 ani,tatal ei,a devenit regele George al VI lea,iar Lilibet,asa cum i se spunea in famile,a devenit mostenitoarea sa.In primii trei ani a inceput razboiul cu nazistii, tatal ei refuzand sa fuga in Canada,si-a petrecut cativa ani doar intre peretii Castelului Windsor.La varsta de 18 ani a urmat cursuri de baza in domeniul mecanicii auto,ocazie cu care a si invatat sa sofeze.

  In timpul razboiului tinea corespendenta prin scrisori cu varul sau,Philip,print de Grecia,care era inrolat in flota regala.Sentimentele s-au dezvoltat,astfel ca in anul 1947,s-au casatorit la catedrala Westminster Abbey,acesta luand titlul de Duce de Edinburgh.

  Regina il numea „puterea si stabilitatea ei”.Au fost casatoriti timp de 74 de ani,pana la decesul acestuia,la varsta de 99 de ani,in anul 2021.

  Primul fiu, Charles, s-a nascut in 1948, urmat de printesa Anne, in 1950, printul Andrew, in 1960 si printul Edward, in 1964.

  Elizabeth a fost incoronata la Westminster Abbey pe 2 iunie 1953, la varsta de 27, in fata unui public estimat la mai mult de 20 de millioane de oameni.

  Astfel Regele Charles, in varsta de 73 de ani,a devenit capul celor 14 state din Commonwealth.

  Familia regala a intrat oficial in doliu,toate activitatile statului fiind puse in asteptare sau in plan secund.

  Fiul sau,Regele Charles,a spus ca „este un moment de mare tristete pentru el si pentru intreaga familie” si ca pierderea reginei Elisabeta va fi resimtita cu mare tristete la nivel planetar.

  Regele si sotia sa Camilla,acum regina consoarta,vor fi prezenti vineri la palatul Buckingham pentru a se adresa natiunii.

  Funeralii vor avea loc la 10 zile de la deces.

  Monarhia a fost piatra pe care Regatul Unit modern a fost construit,dand natiunii britanice putere si stabilitate.

  Odata cu trecerea in nefiinta a Reginei Elisabeta a II a se poate face urarea:”God save the King”,Dumnezeu sa Il apere pe rege!

  sursa foto:www.bbc.com
  spot_img