15.5 C
Bacău
sâmbătă, iunie 15, 2024
More
  CercetareGADGET ASEMANATOR PIELII

  Ultimele articole

  GADGET ASEMANATOR PIELII

  Un semiconductor cu molecule,care expus intens la raze x,la dublarea lungimii isi reorganizeaza in mod inteligent moleculele.Practic acesta este instruit sa interactioneze cu particulele incarcate si sa isi schimbe potentialul electric,ceea ce genereaza un raspuns molecular al micutului aparat.

  Spre exmplu,in testarea detectarii bolilor cardiace,aparatul a fost programat sa distinga 4 semnale sanatoase si 4 semnale de boala.Acuratetea a fost 95% in indentificarea semnalelor electrocardiogramei.

  Provocarea vine din faptul ca acest aparat ar trebui sa proceseze o cantitate de date la fel cu cea a unui smart watch,dar cu un consum de energie infinit mai mic.In acest sens gadget-ul imită funcționarea creierului, antrenându-se pe seturi de date din trecut și învățând din experiență.

  O alta problema a reprezentat-o flexibilitatea acestuia,dorindu-se sa arate ca un plasture de culoarea pielii.Dat fiind ca telefoanele sunt alcatuite din plastic exterior si placa de baza din are un cip de siliciu solid,realizarea aparatului de diagnosticare ,numit AI,dintr-o pelicula subtire de plastic,pe care s-au atasat electrozi extensibili din nanofire de aur,este cu adevarat un fapt revolutionar.

  Acest dispozitiv este realizat de Laboratorul Național Argonne al Departamentului de Energie al SUA (DOE) și de Școala Pritzker de Inginerie Moleculară (PME) de la Universitatea din Chicago.

  sursa foto:medijobs

  spot_img