2.8 C
Bacău
marți, decembrie 3, 2024
More
    AnatomieAU VINA PARINTII PENTRU OBEZITATEA COPIILOR?

    Ultimele articole

    AU VINA PARINTII PENTRU OBEZITATEA COPIILOR?

    Cercetatorii din Marea Britanie au luat in vizor cele doua forme de parenting:autoritarii si neglijentii si au reusit sa ajunga la urmatoarele concluzii:

    Parintii care pun presiune asupra copiilor sa termine tot din farfurie,chiar daca acestia au sentimentul de satietate sau cei care nu dau voie deloc sau foarte rar copiilor sa isi ia o gustare,fie ea si din categoria celor neindicate,ii vor determina pe copii sa faca excese atunci cand „scapa” din vizorul lor.Ei astfel nu vor avea un echilibrul alimentar nici tarziu in viata.

    Peste exigenta parintelui,daca se suprapune si lipsa de afectiune,cele doua fiind des legate, copilul sau adolescentul nu va sti sa isi regleze aportul de energie.

    Gasirea echilibrului intr-o lume foarte ocupata,grabita si preocupata este foarte dificil,dar cu empatie,delicatete si sensibilitate se pot impune limite ferme si clare,care chiar si aplicate mai tarziu,in adolescenta dau rezultate imbucuratoare.

    Somnul linistit,de minim 8 ore si nu mai tarziu de ora 22,miscarea in aer liber,detasarea de la ecrane,raman acelesi linii trasate si in trecut.

    Exista insa si bunicutele,bunicute calde si bune,gata sa scoata din poseta o bombonica sau o ciocolatica,adugand astfel cateva calorii prichindelului.

    Acum cand toti avem acces la informatie ar fi pacat sa nu ne folosim ea.

    Ar ajuta ca in sertarele din bucatarie sa nu existe pur si simplu nici o prajiturica sau punguta de chips-uri.

    Uneori mandria aceea a unor parinti care spun ca nu au avut probleme niciodata cu cel mic in privinta mancarii este cel putin nefireasca deoarece o gustare de mar sau struguri va ridica proteste pe langa o gustare dulce.De asemenea cantitatea unei mese este cruciala,caci un tanar nu ar trebui sa ingereze o cantitate mare de alimente,deoarece provoaca distensia peretilor stomacului,care la urmatoarea masa nu se va simti plin cu o cantitate mai mica de hrana.

    Complicatiile obezitatii sunt:

    diabetul de tip II,maturarea si cresterea osoasa la copii,

    ficat gras cu ciroza,hipertensiune,pancreatita

    apnee de somn(sforaitul),boala renala

    sechele emotionale si sociale.

    Cardiomiopatia obeza-reprezinta un proces infiltrativ,in care grasimease depune in structura miocardului cu degenerare miocitara si tulburari de conducere electrica.

    Majoritatea obezilor sunt hipertensivi.Cresterea volumului sangvin este mai semnificativa in obezitate abdominla.Factorii care leaga obezitatea de hipertensiune sunt cresterea debitului cardiac si rezistenta vasculara periferica scazuta.

    sursa foto:romedic

    spot_img