26.1 C
Bacău
duminică, mai 26, 2024
More
  BiochimieCHIMIA ALIMENTELOR-TEHNICI SI IMPORTANTA EI IN VIATA NOASTRA

  Ultimele articole

  CHIMIA ALIMENTELOR-TEHNICI SI IMPORTANTA EI IN VIATA NOASTRA

  Pentru chimia alimentelor este necesar să se cunoască și să se controleze toți factorii și condițiile de producție, manipulare, prelucrare sau fabricare a alimentelor.

  Chimia in alimentatie are in primul rand rolul de a ce reachii chimice sau biochimice au loc in alimente,produse de cosmetica,haine,produse de curatat,etc cu potential daunator pentru organismul uman.

  Prin urmare, chimia alimentelor studiază moleculele și elementele organice și anorganice găsite în diferite tipuri de alimente. De exemplu: proteine, carbohidrați, lipide, vitamine, apă, minerale,,determinanad astfel valoarea nutritiva,nivelul de grasimi,glucidele,etc.

  Desi o componentă majoră a alimentelor este apa, care poate cuprinde oriunde de la 50% în carne si până la 95% produse verzi,tot apa este factorul care duce la alterarea sau degradarea organoleptica a alimentelor,astfel ca deshidratarea,congelarea si refrigerarea,in functie de aliment,sunt necesare atat pt a reduce cantitatea de apa cat si pt a converva alimentele.

  BUCATARIA MOLECULARA

  Bucătăria moleculară folosește ingrediente și tehnici noi pentru a obține preparate cu forme inedite și combinații originale de arome. Aparatele de deshidratat alimente, sifoanele care transformă produsele în spumă și evaporatoarele rotative sau centrifuge sunt doar câteva dintre aparatele speciale folosite în bucătăria moleculară.

  Modificarea texturii alimentelor are loc prin transformarea solidului in blender,in lichid,iar apoi cu ajutorul amidonului sau a gumei de xanthan,cu rol de agenti de ingrosare,se modifica consistenta.

  O alta metoda este transformarea alimentelor normale in spuma,procedeu ce are loc prin introducerea aerului in produsele ce se paseaza sub forma de piure,carora li se introduce agenti aditivi si apoi aer.

  Chimia este un aliat pretios al omului in bucatarie.Ea ne invata sa facem mancaruri cat mai gustoase.

  sursa foto:playouth

  spot_img