Porcusorul nu este de loc din Guinea, insa acest nume i-a fost atribuit deoarece in Marea Britanie era vandut pentru o „guinee”, o moneda de prin secolul 16. – Originea lui este in America de Sud.
Traieste intre 4 si 8 ani in captivitate si au greutatea intre 0,9kg si 1,2 kg.
Spre deosebire de soareci si iepuri,puii se nasc cu ochii deschisi, cu dinti si cu blana.
Doua femele se inteleg foarte bine, insa doi masculi nu.
Porcusorii adora sa topaie. Iar un porcusor intins, lungit, este un porcusor relaxat.
Atentie mare cand il luati in brate sau il asezati undeva la inaltime, sa nu cada sau sa nu sara pentru ca se poate accidenta grav. – Sunt animale rezistente, foarte sanatoase. Nu necesita vaccinare sau vizite dese la veterinare.
Nu pot sintetiza vitamina C,la fel ca si omul,de aceea au nevoie de o alimentatie diversificata,care sa contina fructe si legume.
Nu se pot catara si nu pot sari si de aceea sunt foarte fragili la cazaturi,de aceea nu trebuie scapati din mana,deoarece se pot accidenta grav.
Pot fi dresati prin recompense,vor recunoaste sunetul pasilor si al usii de la frigider si vor emite sunete pt a comunica.
Le trebuie ceva de rontait tare in fiecare zi,apa proaspata zilnic si mai ales fan,care este esential pt digestie.
Sobolanii sunt rozatoare foarte inteligente,care traiesc in familie,greutatea lor variaza de la cateva zeci de grame pana la 4 kg.Sunt iubitori de carne,dar la nevoie se hranesc doar cu vegetale.Populatia lor este estimata la 12 miliarde.
Menta este cel mai mare dusman al sobolanilor si poate fi utilizata atât proaspăta, cât și rupta din grădină, precum și ca ulei esențial, soluție sau extract. Este suficient să împrăștiați menta sau să turnați pe vată și să puneți totul aproape de cuibul de sobolani.
Boabe de soc. Planta conține un agent foarte toxic pentru șobolani – acidul hidrocianic. Este foarte periculos pentru rozătoare și acționează mortal. Deseori puteți vedea cum locuitorii cu experiență plantează soc în jurul propiilor parcele,langa hambar, casă, șopron sau legat de copaci.
Exista 3 specii de rozatoare:
–Sciuromorpha (veverite, popandai, castori)
–Myomorpha(oarecii, sobolanii, soarecii saritori, gerbilii, harciogii, orbetii, parsii)
–Hystricomorpha(porcul spinos, sinsila, aguti (iepurele auriu), capibara, porcusorul de Guineea, packarana, nutria, degu)
Din pacate ,porcusorii de Guineea sunt denumiti si cobai,deoarece exact asta sunt cobai de laborator,avand structura ADN-ului in proportie de 98% asemanatoare cu a omului, fiind ieftin de intretinut,si dat fiind ca sunt afectati de aproximativ aceleasi boli cu ale noastre.