12.8 C
Bacău
miercuri, octombrie 9, 2024
More
    AnimaleHIBERNAREA

    Ultimele articole

    HIBERNAREA

    Modul in care animalele „pacalesc iarna”,se numeste hibernare si este de fapt un somn adanc,in care corpul lor isi reduce bataile inimii la 1-2 pe minut,pt a reusi sa isi conserve energia.

    Hibernarea este un mecanism de protectie impotriva frigului,dar si o forma de autoconservare in perioada in care hrana in natura este mult mai greu de gasit.

    Pe langa animalele cunoscute,precum ursul,vulpea,ariciul,etc si insectele hiberneaza,ascunzandu-se sub pamant,frunze sau noroi.

    Desi hibernare animalelor are loc dintotdeauna,omul nu a fost capabil de acest proces,cu toate ca iarna se mite mai molesit.Intrebarea care se pune este :de ce nu poate omul hiberna?

    Prin circulatia sangelui si pomparea lui inspre si dinspre inima,calciul in exces este eliminat,dar daca acest proces ar fi incetinit si temperatura corpului ar scadea sub 28 de grade,s-ar produce decesul,pe cand animalele mentin bataile inimii si la 1 grad celsius.

    Hibernarea ar fi extrem de benefica in cazul astronautilor,deoarece acestia petrecand mult timp in spatiu,pentru a evita atrofierea muschilor,trebuie sa fac 5-6 ore de miscare,in conditiile in care nivelul de dioxid de carbon,dat fiind ca este un spatiu inchis,este foarte ridicat.

    Un fapt interesant este ca si melcii hiberneaza,dar nu numai cand este frig,ci si atunci cand afara sunt temperaturi extrem de ridicate,de aceea sansa de ai vedea prin gradini vara este foarte redusa.

    Broastele,in schimb sunt o uimire pt cercetatori,deoarece iarna inima lor inceteaza sa mai bata,iar un sfert,poate si mai mult din corpul lor ingheata.

    Hibernarea seamana cu moartea in multe aspecte,dar totusi daca temperatura din vizuina/barlog scade prea mult animalul se trezeste si sapa mai adanc in pamant.

    sursa fot:bzi

    spot_img