Sistemul muscular este alcatuit din mai multe tipuri de muschi,care prin contractare devin organe active.
Forma muşchilor este variată: fusiformă, circulară, care poartă şi denumirea de orbiculară, la muşchii care se găsesc în jurul orificiilor orbitare, nazale, bucal şi sfincter, la cei care închid o cavitate a unui organ (sfincterul piloric, etc). Pot avea şi alte forme geometrice: trapezoidală, triunghiulară, dreptunghiulară, etc.
Muscii sunt elastici,contractili,excitabili si elastici.
Ei reprezinta 40% din masa corpului,pentru fiecare kg de greutate îi corespund 400 g de muşchi. si sunt in numar de 639.
Pentru a zâmbi punem în mişcare doar 17 muşchi, iar ca să ne încruntăm avem nevoie de 43 de muşchi.
In procesul de slabire dupa ce se consuma masa de grasime,incepe reucerea masei musculare,iar incepand cu varsta de 30 de ani incepe procesul de degradare a fortei si masei musculare cu aproximativ 4% anual.
Prin contractiile musculare involuntare la frig,se produce energie,deci corpul se incalzeste.
Limba este cel mai puternic muschi al corpului,avand structura asemenatoare trompei de elefant sau a unui tentacul de caracatita,iar inima este singurul muschi care nu se opreste deloc,doar incetineste bataile in timpul somnului.Bataile normale ale inimii sunt intre 60 si 100 pe minut,bineinteles aceste crescand in timpul exercitiilor fizice.
Puterea corpului uman este limitata pt a nu ne face rau suprasolicitand muschii si tendoanele.
Această limită poate fi depășită în timpul afluxului mare de adrenalină,de exemplu atunci cand te afli in pericol si ai o putere surpinzatoare,o viteza mare,etc.Au fost cazuri când oamenii în această stare au ridicat bolovani mari sau chiar autoturisme de pe ei înșiși,iar aici ne referim la oameni obisnuiti,nu la sportivi antrenati intens.
Muşchii conţin apă 75 %, săruri minerale şi substanţe organice: proteine, glucide, lipide. În muşchi pătrund şi vase sangvine. La om muşchii au rolul de a transforma energia alimentelor în energia contracţiilor. Contracţia muşchilor necesită aprovizionare cu glucoză şi oxigen pentru a elibera energie şi a înlătura bioxidul de carbon şi alte produse nefolositoare.
Putem retine:muschii joaca un rol important in toate functiile organismului, de la bataile inimii, pana la alergat sau sarit. Cand muschii se deterioreaza, acest lucru poate avea un impact asupra miscarilor, asupra vorbirii si nu numai.