12.8 C
Bacău
marți, octombrie 8, 2024
More
    ISTORIEMarcus Aurelius-filosoful rege al Imperiului Roman

    Ultimele articole

    Marcus Aurelius-filosoful rege al Imperiului Roman

    A avut o domnie marcata de o guvernare principiala si reformatoare asupra unui teritoriu vast si agitat.

    Marea lui opera scris,”ganduri catre sine insusi”,este alcatuita din comentarii rafinate si culte despre viata,exprimand printr-o voce delicata si personala o viziune stoica asupra vietii si asupra mortii si a vicisitudinilor vietii.

    Marcus Aurelius,nascutin 121 d.Hr,intr-o familie obisnuita cu functiile inalte.Bunicul lui a fost consul si prefect al Romei.Bunica lui mostenise una dintre cele mai mari averi din Imperiul Otoman.O matusa a fost casatorita cu unul din imparatii imperiului si anume Aurelius Antonius.

    Imparatul Hadrian a aranjat ca Marcus sa fie adoptat de catre mostenitorul la tron desemnat de el.

    Marcus a invatat greaca si latina de la cei mai buni profesori,practica retorica si exercitiile de lingvistica.

    Filosofia si stoicismul aveau sa ofere criteriile intelectuale dupa care Marcus se va ghida.

    Cand tatal lui adoptiv a murit in anul 161 d.Hr.,Marcus era pregatit sa preia obligatiile imperiale.

    Ca imparat,Marcus a continuat politicile benefice ale predecesorilor sai.A infaptuit diverse reforme legislative si le-a oferit ajutor celor mai oropsiti membri ai societatii-sclavii,vaduvele si minorii.

    Intre campaniile militare a scris opera”Ganduri catre sine insusi”,in greaca si aceasta este o culegere eclectica de insemnari de jurnal,fragmente de scrieri si epigrame,in care vorbeste despre provocarile vietii pe timp de razboi,despre teama de moarte,despre grijile vietii cotidiene.

    Cel mai important lucru pe care doreste sa-l transmita Marcus Aurelius este ca reactia exagerata in fata nedreptatilor vietii este foarte vatamatoare:„Daca te mahneste un lucru exterior,nu acesta este pricina tulburarii tale,ci propria judecata asupra acestui lucru,iar puterea de a inlatura aceasta judecata iti apartine acum.

    Este castravete amar?Arunca-l!In drum sunt maracini?Ocoleste-i!.Este de ajuns.Nu te mai gandi:De ce se intampla acestea in viata mea?”

    Fiind permanent in razboaie si conflicte,Aurelius spune despre moarte:”Nu te purta ca si cum ai avea de trait zece mii de ani.Moartea pluteste deasupra capului tau.Asadar,cat mai traiesti si pana poti,fii om de bine.”

    Este un sfat dupa care Marcus s-a ghidat de-a lungul vietii,dar ca tata a esuat.

    L-a numit succesor pe fiul sau Commodus,a carui tiranie diabolica i-a adus sfarsitul.Dar cu toate acestea Marcus a vazut problema cu compasiune,avand o mare forta morala in fata nedreptatii umane si a mortii.

    sursa foto:reddit

    spot_img